Cum au ajuns puşcăriile din România să fie păzite de infractori. O decizie controversată permite puşcăriaşilor să-şi păzească singuri unitatea de detenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai periculoase închisori din România, cea de la Iaşi, care are statut de maximă siguranţă, este păzită nu doar de gardieni, ci şi de deţinuţi. Administraţia penitenciarului foloseşte 11 puşcăriaşi în perimetrele de pază, aceştia având rolul de a da alarma atunci când sesizează un eveniment negativ.

Situaţia de la Iaşi nu este singulară, la nivel naţional fiind folosiţi, potrivit surselor „Adevărul”, peste 200 de deţinuţi pentru activităţi de pază. Cadrul legal pentru acest lucru a fost creat în urmă cu aproximativ un an, atunci când directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a semnat un ordin potrivit căruia „în funcţie de nevoi, se pot repartiza pentru întărirea su­pra­vegherii dispozitivului de apărare, persoane private de libertate care execută pe­deapsa în regim deschis şi care îndeplinesc criteriile de selecţie la muncă”

Puşcăria­şii-paznici nu folosesc arme, însă au un rol destul de important, fiind cei care, dacă se întâmplă ceva în perimetrul a cărui pază o asi­gură, trebuie să alerteze personalul închisorii. Ei sunt selectaţi din rândul celor care îşi execută pedepsele în regim deschis, care nu au creat probleme în penitenciar sau nu sunt cunoscuţi ca fiind apropiaţi clanurilor interlope.

Situaţia de la Iaşi

Într-un răspuns oferit corespondentului „Adevărul” de la Iaşi, reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi susţin că, în ultimul an, pentru „sprijinirea perso­nalului unităţii la paza perimetrului“, au fost utilizaţi în medie câte 10 deţinuţi, care au derulat activităţi în ture.

„În acest moment, sunt selecţionaţi 11 deţinuţi care desfăşoară doar activităţi de supraveghere şi care sunt la rândul lor sunt monitorizaţi de către celelalte posturi de pază asigurate de către an­gajaţii unităţii, precum şi de către şeful de schimb. Facem precizarea că pentru supra­vegherea deţinuţilor la punctele de lucru exterioare Penitenciarului Iaşi, nu au fost repartizaţi deţinuţi pentru aceste activităţi, paza dispozitivelor fiind asigurată în între­gime de către angajaţii unităţii“, au transmis reprezentanţii Penitenciarului Iaşi.

Angajaţii sunt nemulţumiţi

Dorin Scarlii, liderul Sindicatului „Iuris“, în care sunt membri cei mai mulţi dintre angajaţii penitenciarului, a catalogat decizia condu­cerii penitenciarului ca fiind una „anormală“. „Pe undeva se pune semnul egal între un agent şi un deţinut. Eu am o pregătire, am făcut o şcoală militară, dar deţinutul din postul de pază unde a făcut pregătirea?“, se întreabă, retoric, Scarlii.

Acesta a mai spus că principala condiţie pentru ca o persoană să fie angajată într-un penitenciar este cazierul „curat“, însă, cu toate acestea, unii infractori primesc obligaţii similare unor agenţi de penitenciar. „Oamenii ăştia sunt condamnaţi de o instanţă, care a constatat că sunt infractori. Este o problemă care ne deranjează foarte tare şi pentru că suntem singura unitatea de tip penitenciar de maximă siguranţă din zona Moldova. Avem deţinuţi cu grad de risc, de asta şi condiţiile de securitate ar trebui să fie foarte bune“, a mai spus Scarlii, care crede că folosirea deţinuţilor în posturile de pază maschează, de fapt, lipsa de personal.

Potrivit deciziei care permite deţinuţilor să fie şi paznici persoanele condamnate folosite la activităţi de „întărire a supravegherii la punctele de lucru şi pe perimetrele locurilor de deţinere au doar atribuţii de alarmare a personalului locului de deţinere cu privire la producerea unor evenimente negative, sens în care nu li se stabilesc atribuţii care să presupună folosirea mijloacelor de imobilizare, urmărirea persoanelor private de libertate ori intervenţia în orice mod“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite