Şef DSP: „Persoanele confirmate cu COVID-19 evită să spună cu cine au mai intrat în contact”

Şef DSP: „Persoanele confirmate cu COVID-19 evită să spună cu cine au mai intrat în contact”

Vasile Cepoi, şef DSP Iaşi   FOTO Arhiva Adevărul

Reprezentanţii DSP Iaşi spun că se confruntă cu situaţia în care numărul celor care au COVID-19 e mult mai mare decât cel al contacţilor declaraţi de aceştia.

Persoanele confirmate pozitiv la COVID-19 evită să spună cu cine au mai intrat în contact, spune Vasile Cepoi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. 

Potrivit acestuia, cei care fac anchetele epidemiologice în această perioadă se confruntă cu situaţia în care numărul celor care au COVID-19 e mult mai mare decât cel al contacţilor declaraţi de aceştia.
 
„O problemă cu care ne confruntăm este că persoanele COVID pozitiv nu vor să spună persoanele de contact. În aceste condiţii, eforturile celor 35 de oameni care lucrează la anchetele epidemiologice sunt ineficiente. Este greu de crezut că peste 4.600 de persoane persoane aflate în izolare au avut contact cu mai puţin de 2.100 de persoane”, a declarat dr. Vasile Cepoi. 
 
Medicul din Iaşi subliniază că este vorba despre o infracţiune care este sancţionată de Codul Penal.
 
„Noi vom face o analiză a cazurilor care ni se par suspecte de a ascunde astfel de informaţii şi vom sesiza organele de anchetă pentru a vedea care e situaţia reală. Dacă nu carantinăm persoanele de contact, toată această acţiune de limitare a răspândirii COVID-19 este compromisă”, a subliniat dr. Vasile Cepoi.
 
Potrivit statisticilor DSP Iaşi, în cursul zilei de miercuri, 20 octombrie, 4.602 persoane se aflau în izolare în judeţ, iar 2.138 în carantină la domiciliu. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 97 de internări de persoane confirmate pozitiv la COVID-19.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările