Telecabina Cetăţii Devei a fost reparată după patru luni de aşteptare, dar încă nu poate fi folosită de turişti

Telecabina Cetăţii Devei a fost reparată după patru luni de aşteptare, dar încă nu poate fi folosită de turişti

Telecabina Cetăţii Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Ascensorul cu care turiştii urcă la Cetatea Devei a devenit funcţional, însă deocamdată nu poate fi folosit de turişti, susţin reprezentanţii primăriei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Telecabina Cetăţii Devei a fost reparată de o echipă de specialişti din Austria. Deocamdată ea nu va putea fi folosită de turişti, fiind nevoie de obţinerea avizelor ISCIR, susţin reprezentanţii Primăriei Deva.

Verificările vor mai dura câteva zile. Ascensorul a fost scos din funcţiune încă din luna octombrie a anului trecut, după ce o piesă din panoul de comandă s-a defectat. Piesa însă nu se mai fabrica, iar soluţiile alternative de reparare a instalaţiei nu au dat rezultatele aşteptate. Monolinerul reprezintă o sursă importantă de venituri la bugetul local şi un mijloc mai confortabil pentru vizitatorii Devei de a ajunge în cetate. Alternativa o reprezintă un ocol din parcarea de la poalele Dealului Cetăţii până în apropiere de Poarta I, urmată de un drum pe jos prin incintele exterioare ale monumentului istoric.

Intrarea în sit pe Poarta I este, totuşi, gratuită, în timp ce o excursie cu telecabina costa 20 de lei dus-întors pentru adulţi. În planurile primăriei a intrat o nouă telecabină, cu o capacitate dublă, dar şi achiziţia a două trenuleţe turistice cu care vizitatorii să fie duşi la Poarta I.

Lucrările pentru construirea telecabinei pe Dealul Cetăţii au început în 2003. La inaugurarea ei, era singurul ascensor înclinat din România şi, în ce priveşte lungimea traseului - 278 metri si diferenţa de nivel - 158 metri, primul de acest fel din Europa. Instalaţia asigura legătura mecanică de la staţia de plecare, situată la cota 180 metri până la platforma intermediară a Cetăţii Deva, aflată la cota 342,65 metri. Capacitatea telecabinei este de 16 persoane, iar viteza de deplasare este de 2m/s, având o durată medie a unei curse de circa 2,5 minute. În 2018, veniturile aduse la bugetul local al municipiului Deva, din folosirea telecabinei de către turişti, au depăşit 500.000 de lei. Telecabina a fost principala cale e acces în cetatea medievală a Devei, fiind folosită de circa 130.000 de vizitatori.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cetatea Devei, împodobită de iarnă, dar mai pustie ca niciodată. Ce îi lipseşte pentru a-şi aduce turiştii înapoi

Cetatea Devei va fi loc de pelerinaj. Sute de oameni îl vor omagia pe Francisc David, fondatorul Bisericii Unitariene

Preţurile de vizitare a Cetăţii Devei nu vor mai creşte. Primăria a fost convinsă de localnici să renunţe la taxele propuse

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: