PORTRET ADEVĂRUL DE SEARĂ: Cosmina Gabor este a doua mamă a copiilor autişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de cinci ani, Cosmina Gabor îi ajută pe copiii afectaţi de autiism să „se nască” a doua oară. Hunedoreanca povesteşte că îşi iubeşte munca pe care o face şi se bucură pentru fiecare caz rezolvat.

Copiii care trăiesc într-o lume a lor, rupţi de realităţile care îi înconjoară. Nu ştiu să salute, nu ştiu să spună mulţumesc şi nu înţeleg o glumă. Sunt autişti. O boală a cărui leac nu a fost încă găsit.

De altfel, nici măcar cauzele acestei tulburări de natură neurobiologică nu sunt cunoscute. Singurele „arme” împotriva acestei teribile boli sunt psihopedagogii. Oameni care reuşesc să stabilească o cale de comunicare cu autiştii pentru ca apoi să-i înveţe cum să relaţioneze cu cei din jur.

Cosmina Gabor face parte din această categorie de specialişti şi, de mai bine de cinci ani, tratează aceşti copii.  „Niciodată nu mi-am închipuit că voi face cu atâta plăcere această muncă. Sentimentele pe care le încerc atunci când văd că munca mea dă roade sunt copleşitoare.Un  copil autist este rupt de lumea înconjourătoare. Eu îl extrag din «globul lui de sticlă» şi îl ajut să înţeleagă lumea în care trăieşte”, explică psihopedagogul hunedorean.
Copiii cu autism sunt frumoşi, speciali, unici, iar unii dintre ei pot avea abilităţi extraordinare şi o inteligenţă genială. „Din păcate, ei trăiesc în lumea lor, nu pot relaţiona şi comunica astfel că riscă să fie instituţionalizaţi, marginalizaţi. Tocmai de aceea e bine ca tratamentul uni copil care suferă de această boală să înceapă de la vârste fragede, adică de la doi sau trei ani”, spune Gabor.

Etapele terapiei
Procesul de vindecare a autismului este complex şi presupune mai multe etape. În prima fază a terapiei, psihopedagogul stabileşte ce nu ştie copilul să facă. Apoi, fiecare arie mentală nedezvoltată descoperită în urma unor teste specifice urmează a fi vindecată. „Pentru mine, mintea unui copil autist este asemeni unei table negre care trebuie umplută cu informaţii. Un copil până la vârsta de şapte ani acumulează 90 la sută din informaţia pe care o va folosi în viaţă. Restul de 10 la sută le dobândeşte pe parcurs. Tocmai de accea tratamentul autiştilor începe foarte devreme”, spune psihopedagogul.

Tratamentul presupune ca aceşti copii să înveţe să vorbească, să citească şi să înţeleagă lumea înconjurătoare. „Sigur, dincolo de munca pe care o faci, aceşti copii au nevoie şi de o atenţie specială din partea părinţilor. Pe mine mă percep ca pe o soră mai mare cu care se joacă şi învaţă. Folosesc imagini pentru a -i învăţa alfabetul şi asta deoarece un autist învaţă prin imagini”, explică hunedoreanca.

Întrebări şi răspunsuri

Există mulţi copii care suferă de autism?
Din păcate, numărul lor este în continuă creştere. Statisticile arată că unul din 150 de copii se naşte autist. Interesant este faptul că patru din cinci sunt băieţi fără ca cineva să poată explica din ce cauză. Tot statistic vă pot spune că, la ora actuală în România, la fiecare şapte ore jumătate se naşte un copil care suferă de autism.

Câţi copii aveţi acum în tratament ?
Acum am 10 copiii cu care lucrez. Vreau să-i ajut pe cât mai mulţi şi tocmai de aceea am înfiinţat un ONG prin care încerc să atrag oameni de afaceri care vor să ajute aceşti copii. Ei merită şansa de a înţelege lumea în care trăiesc.

Ce-i place
Cosmina a făcut o pasiune din munca ei. „Uneori stau şi câte 16 ore lucrând cu copiii. Dacă aş avea putere, aş sta 24 de ore din 24”, spune psihopedagogul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place indiferenţa oamenilor, ipocrizia, egosimul şi răutatea lor”, spune Cosmina Gabor.

PROFIL
Născută: 30 noimbrie 1974
Studii: Facultatea de Psihologie Timişoara
Experienţă: psiholog şi psihopedagog
Familie: căsătorită

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite