Cea mai spectaculoasă şosea din Munţii Parâng, în şantier. Lucrările ar putea fi finalizate înainte de termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: CJ Hunedoara.
FOTO: CJ Hunedoara.

Lucrările la cel mai spectaculos drum din Masivul Parâng au demarat în toamna anului trecut şi vor fi finalizate înainte de termen, susţin oficialii Consiliului Judeţean.

Lucrările la cel mai spectaculos drum din Masivul Parâng au demarat în toamna anului trecut şi vor fi finalizate înainte de termen, susţin autorităţile.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara susţin că proiectul de modernizare a DJ 709 F Cabana Rusu - Parâng km 6+600 - km 10+325 va fi finalizat în toamna acestui an. „Până acum, lucrările la terasamente au ajuns la un progres fizic de 70%, iar proiectul ar putea fi finalizat în luna octombrie a acestui an deşi termenul de finalizare este octombrie 2020”, a informat CJ Hunedoara. Va rămâne astfel ca până în aprilie anul viitor să fie realizate lucrările de protecţie şi marcajele. Proiectul este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Drumul Judeţean 709 F va facilita accesul turiştilor cu autoturismul în zona alpină a staţiunii montane. Sectorul care va fi modernizat are o lungime de 3,725 km. Lăţimea părţii carosabile este de 4 metri. În cadrul proiectului se vor realiza: 4.525 metri liniari de rigole betonate, 23 de podeţe, 2.211 metri liniari de ziduri de sprijin din beton şi ciment, 1.249 metri liniari de ziduri de sprijin din gabioane, 2.562 metri liniari de parapete de siguranţă. Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei.

Construcţia şoselei din Masivul Parâng, care va urca până la cota 1.533 metri, a fost plănuită de mai mult de cinci ani, iar în ianuarie 2017, Consiliul Judeţean Hunedoara a scos proiectul la licitaţie, investiţia fiind estimată la peste 17 milioane de lei. După ce una dintre societăţi a câştigat proiectul, oferind să construiască drumul cu 10.514.642 lei, fără TVA, în 27 luni, mai multe firme au contestat modul în care s-au evaluat ofertele şi s-a desfăşurat licitaţia, iar proiectul a fost blocat. În luna mai 2018, la finalul unui proces îndelungat, Tribunalul Hunedoara a respins acţiunile formulate de firmele reclamante, iar lucrările au putut demara.

Staţiunea Parâng se întinde în Munţii Parâng, la poalele cărora se află oraşele Petroşani şi Petrila. Masivul este principala atracţie turistică a amatorilor de excursii care ajung în Valea Jiului. Munţii Parâng sunt traversaţi de cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, care ajunge la altitudinea de peste 2.000 de metri. În masiv sunt un număr mare de lacuri glaciare, cele mai cunoscute fiind Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri. Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena, şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice din zonă, alături de staţiunea Parâng.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Şoseaua din munţi care va tăia un parc naţional costă cât o autostradă. Investiţia controversată a fost scoasă la licitaţie

VIDEO Lupeni, oraşul care apune odată cu mineritul. Ce soartă a avut locul celor mai tulburătoare tragedii din Valea Jiului

VIDEO Cum arată tunelul spectaculos prin care trenurile vor trece cu 160 km/h. Construcţia unică în ţară, finalizată cu o întârziere de doi ani din motive bizare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite