Au luat banii UE ca să facă suc de mere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Barbu, lângă ambalajele originale care protejează sucul de mere
Daniel Barbu, lângă ambalajele originale care protejează sucul de mere

Doi întreprinzători hunedoreni au accesat 250.000 de euro ca să-şi construiască o fabrică de suc de mere ultramodernă. Datorită reuşitei în afaceri a celor doi antreprenori, în următoarele luni vor fi create aproape 20 de noi locuri de muncă.

Ideea de a face o afacere producând suc de mere natural s-a dovedit o iniţiativă inspirată pentru fraţii Daniel şi Stefan Barbu, din Băcia. Hunedorenii au început să facă suc de prin 2005 cu o presă de fabricaţie germană care fusese folosită la livadă pentru fabricarea celebrului Apfelsaft nemţesc. În primul an, făbricuţa a produs cinci tone de suc de mere integral. De atunci, mica afacere a fraţilor Barbu a devenit cel mai mare centru din Vestul României de produs suc natural de mere integral.

„Produsul final nu conţine conservant sau zahăr. Merele ajung prima data într-un bazin cu apă unde sunt spălate prin rotaţie, apoi sunt preluate de un soi de instalaţie în spirală, care le urcă în tocător, după care cad în presă şi sunt stoarse la rece. Utilajul colectează seva şi aruncă drevele”, explică Daniel Barbu.

Semnul distinctiv al produsului este ambalajul special în care este oferit clienţilor. Sucul este îmbuteliat în nişte pungi speciale, sterile, în care, după desigilare, sucul poate sta fără să se deterioreze 30 de zile. „Pungile au un sistem de robinet cu vacuum, astfel încât aerul nu pătrunde la sucul de mere în timpul golirii recipientului”, explică Daniel Barbu. În final, pungile cu suc sunt ambalate în cutii de carton pentru ca vitamina C conţinută de acest lichid să nu se distrugă sub acţiunea razelor solare.

O nouă etapă

În acest an, fraţii Barbu au obţinut o finanţare europeană în valoare de 250.000 de euro. „Am cumpărat o presă automată, am lărgit depozitul de produse finite şi am construit un depozit frigorific care asigură un stoc de 60 de tone de mere”, spune Daniel Barbu.

Boom-ul afacerii cu suc de mere

În anul 2005, fabrica fraţilor Barbu a produs cinci tone de suc de mere. În acest an, producţia de suc a crescut la 120 de tone, un avans uriaş pe piaţă. Pentru anul viitor, cei doi întreprinzători hunedoreni plănuiesc un rulaj de 250 de tone de suc şi angajarea a 18 oameni care să lucreze pe trei schimburi. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite