Au curaj să recupereze anii de şcoală pierduţi: elevă în clasa a VII-a la 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loredana Boiti a renunţat la şcoală când era în clasa I, iar la 24 de ani a revenit în băncile şcolii pentru că vrea un job. Colega sa, Mihaela Timofte, se află în aceeaşi clasă cu toate că are deja 18 ani. Tânăra învaţă cu drag limba şi literatura română.


Cele două devence vor cu orice preţ să aibă în mână o diplomă de studii. Din cauza problemelor familiale, Loredana Boiti a încetat să meargă la şcoală la doar câteva luni după ce păşise în clasa I. Şi-a reluat studiile la 16 ani, atunci când a redevenit elevă.

M-am înscris din nou în clasa I, iar acum sunt în anul III, echivalentul clasei a VII-a. Am lucrat o perioadă ca femeie de serviciu. Prima dată, angajatorul m-a întrebat câte clase am. Mă lovesc mereu de întrebarea asta şi nu vreau să îmi mai fie frică de ea. Tocmai de aceea vreau să am studiile încheiate”, a declarat Loredana. Momentan, tânăra este însărcinată în luna a treia, însă intenţionează să-şi găsească un job imediat după naştere.

Colega sa, Mihaela Timofte, a renunţat la şcoală când era în clasa a IV-a.  În urma morţii tatălui, a ajuns la casa de copii. În prezent, locuieşte într-un apartament familial supravegheat de asistenţi maternali. „Vreau ca după ce termin anul IV să dau la seral şi abia apoi să mă angajez. Încă nu sunt hotărâtă în ce domeniu vreau să lucrez. Ştiu doar că acum, la şcoală, îmi place foarte mult limba română”, a spus tânăra.

Elevi inhibaţi

Cele două fete fac parte din rândurile celor 59 de hunedoreni înscrişi  în programul „A doua şansă”, care se desfăşoară la Şcoala Generală „Octavian Goga” din Deva.  Fie că au doar două clase sau şase, cu toţii vor să aibă o diplomă care să demonstreze că au absolvit opt clase.

Sunt elevi reţinuţi, care se deschid mai greu. Totuşi, unii dintre ei au o voinţă de fier şi dau dovadă de maturitate atunci când vine vorba de finalizarea studiilor”, a spus Melania Oros, profesoară de istorie şi geografie.

Hunedoara

Cele două fete împreună cu profesoara lor, Melania Oros.

Ai carte, ai parte

Atunci când nu sunt la şcoală, aproximativ 10 elevi dintre cei 59 lucrează deja. Dacă bărbaţii se regăsesc în spălătoriile auto sau în domeniul construcţiilor, femeile sunt îngrijitoare sau bone. Alţii obişnuiesc să plece periodic în afara ţării. Când revin, au parte de un program individual, prin care recuperează materia şcolară pierdută.

Pe lângă cursurile teoretice, elevii înscrişi în programul "A doua şansă" fac şi practică, la Grupul Şcolar de Arte şi Meserii "Ion Mincu" din Deva. În catalogul lor se regăsesc atât note de cinci şi şase, dar şi de opt şi nouă.

Anul trecut, am avut primii trei absolvenţi. Toţi s-au înscris apoi la seral. Acest program este pentru ei cu adevărat a doua şansă“.
Melania Oros, coordonator program „A doua şansă”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite