Giurgiuvenii care locuiesc la case rămân fideli sobelor de teracotă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giurgiuvenii de la case au început deja să se aprovizioneze cu lemne şi cărbuni
Giurgiuvenii de la case au început deja să se aprovizioneze cu lemne şi cărbuni

Chiar dacă în Giurgiu sunt destule străzi pe care au fost montate instalaţii de gaze iar la expoziţiile de profil centralele pe bază de peleţi sunt tot mai numeroase, oamenii care locuiesc la case preferă în continuare lemnele şi cărbunii drept „materie primă” pentru alungarea frigului.

Giurgiuvenii se gândesc în primul rând la bani atunci când aleg să îşi încălzească locuinţele cu lemne pentru foc. Deşi cei bogaţi consideră sobele de teracotă „demodate”, cei cu venituri medii sau modeste continuă să meargă în continuare pe căldura emanată de sobe.

Sobele, preferate de giurgiuveni

Oamenii spun că în perioada rece, sobele de teracotă pe bază de lemne sunt mai ieftine şi mai utile decât gazul metan. „Gazul metan mă ajută foarte mult în bucătărie. Nu mai trebuie să ne cărăm cu butelii pe care oricum plătim mai mult. Când vine vorba de încălzire centralizată, mă bazez pe sobă. Cu mai puţin de 1.000 de lei scapi de iarnă. Dacă aş folosi gazul metan, aş plăti mult mai mult” afirmă Georgeta Tabără, una dintre persoanele pentru care aprovizionarea cu lemne de foc este sfântă.
Nu toţi giurgiuvenii se grăbesc în această perioadă să îşi procure lemne sau cărbuni pentru foc. Mulţi dintre ei şi-au făcut rezerve încă din primăvară sau începutul verii, „combustibilul” aşteptând cuminte în magazii.
„Eu am luat lemnele pentru foc astă primăvară ca să aibă timp să se usuce. De fiecare dată fac asta, mai ales că primăvara lemnele sunt mai ieftine. Am dat aproape 500 de lei pe două tone şi jumătate. Până în martie nu îmi fac probleme pentru că nu am decât două camere pe care trebuie să le încălzesc” susţine Ion Stana, un giurgiuvean care locuieşte la casă.

260 lei, tona de lemne

În ciuda cererilor, depozitele de lemne din municipiu continuă să fie aprovizionate corespunzător. Cel mai des întâlnit este lemnul de fag, oamenii spun că arde cel mai bine şi ideal ar fi să fie uscat atunci când este cumpărat.
Depozitele de lemne din Giurgiu n-au umblat prea mult la preţuri tocmai pentru a fi siguri că nu rămân cu marfa nevândută. Pentru o tonă de lemne preţul variază între 260-270 lei iar atunci când clientul nu are transportul asigurat mai plăteşte în plus 20 lei ca să-i fie aduse lemnele în faţa porţii. Dacă le mai vreţi şi tăiate atunci mai plătiţi încă 20 lei ca să scăpaţi de corvoada tăierii lemnelor.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite