Giurgiu stă în picioare la un cutremur de 7,5 grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform autorităţilor, în Giurgiu nu există niciun bloc cu risc de prăbuşireîn eventualitatea unui cutremur. Niciunul dintre blocurile de locuinţe din judeţul Giurgiu nu este încadrat în clasa I de risc pentru că nu a fost construit înainte de anul 1944. Cu toate acestea, niciunul dintre blocuri nu a fost expertizat tehnic până în acest moment

„În judeţul Giurgiu nu sunt clădiri multietajate încadrate în clasa I de risc seismic, clădiri cu regim de înălţime mai mare de P+4 construite înainte de 1944, care să prezinte pericol public” a declarat pentru „Adevărul de Seară” Iulia Mihoci, inspector de specialitate în cadrul  Inspectoratului în Construcţii Giurgiu (ICG). Inspectorul afirmă că niciunul dintre blocurile giurgiuvene nu a beneficiat de o expertiză în privinţa structurii de rezistenţă, însă afirmă că acestea sunt foarte bine proiectate şi că vor face faţă unui seism de 7,5 grade pe scara Richter.

„La cutremurul din anul 1977 spre exemplu, niciun bloc din Giurgiu nu s-a prăbuşit. Asta denotă faptul că blocurile au fost proiectate şi construite aşa cum trebuie. De asemenea a existat o singură victimă, dar şi aceea din cauza unei cărămizi care s-a desprins dintr-un coş al unei case” a explicat Iulia Mihoci.

Aceasta susţine că până în acest moment s-au efectuat expertize la Turnul Ceasornicului, clădirea vechii Prefecturi, Colegiul „Ion Maiorescu” şi Ateneul „Nicolae Bălănescu”, toate acestea fiind incluse în clasa I de risc seismic. „Turnul Ceasornicului şi Ateneul au fost deja consolidate, acelaşi lucru urmând să se întâmple la Ion Maiorescu şi Prefectură”.

În judeţ nu există expert tehnic în construcţii
Inginerul constructor Paul Andrei, afirmă că în nu există probleme în ceea ce priveşte proiectarea şi execuţia blocurilor giurgiuvene. Singura rezervă a inginerului este legată de construcţiile apărute după anul 1990, atunci când multe dintre clădirile cu un etaj sau două etaje au fost făcute „după ureche”.

Acelaşi inginer susţine că numai blocurile construite înainte de anul 1981 ar trebui expertizate. „Legea din anul 2006 prevede că  pentru a fi nevoie de o astfel de expertiză, clădirea trebuie să fie construită înainte de anul 1981. Cu alte cuvinte, dacă un bloc a fost construit după anul 1981, nu este nevoie de o astfel de expertiză” .

În judeţul Giurgiu nu este atestat niciun expert tehnic  în construcţii, cei care doresc să facă acest lucru trebuind să apeleze în majoritatea cazurilor la o firmă din Bucureşti.

Costurile unei expertize simple se ridică la aproximativ 300 de euro, acestea ajungând până la câteva mii în cazul în care structura de rezistenţă a clădirii este afectată, fiind necesară în acest caz o verificare prin calcul a întregii structuri nu numai a unei părţi din aceasta. „Majoritatea celor care aduc modificări apartamentelor încearcă să nu umble la structura de rezistenţă. Din păcate mulţi o fac haotic, fără să apeleze la specialişti şi fără autorizaţii în acest sens, punând în pericol structurile de rezistenţă” a spus inginerul Paul Andrei.

CASETĂ:
Până în anul 1977 la Giurgiu au fost construite 116 blocuri. Nouă dintre acestea în perioada 1948 – 1966, şi 107 în perioada 1967 – 1977. În acest moment, numărul total al blocurilor din municipiul Giurgiu se apropie de 400.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite