ADMITERE LICEU 2013. Poveştile celor mai buni elevi din judeţul Giurgiu / Iulia Burcescu - fata cu media zece la Bacalaureat şi Sorina Pătraşcu - mândria Liceului "Tudor Vianu" FOTOGALERIE

ADMITERE LICEU 2013. Poveştile celor mai buni elevi din judeţul Giurgiu / Iulia Burcescu - fata cu media zece la Bacalaureat şi Sorina Pătraşcu - mândria Liceului

Iulia Burcescu (stânga) şi Sorina Pătraşcu (dreapta), eleve model

După ce v-a prezentat cele mai bune licee şi cei mai buni profesori, adevarul.ro vă spune poveştile celor mai buni elevi din toate judeţele ţării. În Giurgiu, Iulia Burcescu (absolventă a Colegiului Naţional "Ion Maiorescu") şi Sorina Pătraşcu (elevă a Liceului "Tudor Vianu") sunt două dintre cele mai bune exemple.

Ştiri pe aceeaşi temă

Colegiul Naţional „Ion Maiorescu” a scos în fiecare an de pe băncile sale de clasă elevi foarte bine pregătiţi. Cel mai recent exemplu este Iulia Burcescu. Studentă în anul I la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti, tânăra uimeşte prin calităţile sale.

Anul trecut a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat cu media 10. Ulterior s-a demonstrat că n-a fost o pură întâmplare, ea intrând la facultate după ce a obţinut nota maximă la examen.

Deranjată de speculaţii
Iulia provine dintr-o familie de profesori. Venera şi Mugur Burcescu, părinţii săi, predau limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Ion Maiorescu”. Acest lucru i-a adus, inevitabil, şi critici.

„M-au deranjat foarte tare după Bac spusele unor colegi. Ziceau că părinţii m-au ajutat să obţin notele. Nu a fost deloc adevărat. Ar fi absurd ca cineva să creadă că părinţii au plătit pentru aceste note sau au influenţat obţinerea lor. Media de la bacalaureat nici măcar nu conta la facultate” afirmă Iulia care în cei patru ani de liceu a obţinut media 9.80, iar la sesiunea din iarnă, prima din viaţa ei, a obţinut media generală 9.70.

Dincolo de toate aceste lucruri, Iulia este un produs al Colegiului Naţional „Ion Maiorescu”. În afara claselor 9-12, ea a urmat şi gimnaziul aici. În cei opt ani de studiu a devenit un model pentru ceilalţi elevi, o prietenă de nădejde şi o persoană care s-a implicat în atragerea de fonduri pentru reparaţiile la vechile corpuri ale clădirii în care a învăţat. A participat la olimpiade şi concursuri în ciuda condiţiilor improprii în care se studia.

„Liceul m-a format ca om şi îi sunt recunoscătoare pentru asta. E-adevărat că în ultimii ani n-au fost cele mai bune condiţii pentru toţi, însă atât profesorii cât şi noi ne-am văzut în continuare de învăţat” afirmă Iulia.

Psihologia, alegerea perfectă
Deşi ambii părinţi au urmat Facultatea de Litere, Iulia a optat pentru psihologie. S-a decis în clasa a zecea, atunci când a făcut cunoştinţă cu această materie. În decizia luată au contat şi încurajările venite din partea prietenilor. „Eram în clasa a zecea şi inevitabil veneau discuţiile despre facultate. Mi-a plăcut psihologia predată în liceu deşi aceea era bazată mai mult pe teorie. În plus, prietenii îmi spuneau că sunt o persoană calmă, care ascultă şi are mereu un sfat bun” punctează Iulia care a fost sprijinită necondiţionat de părinţi.

Susţinută de părinţi
„Părinţii au fost mereu alături de mine. Niciodată n-au stat pe capul meu şi nu mi-au impus ce să fac” spune Iulia după care continuă: „Sunt o persoană foarte ambiţioasă. Vreau ca totul să-mi iasă perfect. Fac ceea ce îmi place şi sunt convinsă că după ce termin facultatea vor veni şi oportunităţile de realizare profesională”. În acest moment înclină să se îndrepte către psihoterapie. Recunoaşte că nu se va întoarce în Giurgiu însă îi va fi veşnic recunoscătoare liceului care a pregătit-o pentru facultate şi pentru viaţă.

Celălalt liceu de prestigiu din Giurgiu, "Tudor Vianu", are la rândul său elevi foarte bine pregătiţi. Printre aceştia se numără şi Sorina Pătraşcu. Are 16 ani şi până în clasa a opta a învăţat în mediul rural, la Malu.

Acum este în clasa a zecea şi proaspătă medaliată la Olimpiada de Tehnologia Informaţiei (OTI).

“Sunt foarte bucuroasă pentru această medalie de bronz, mai ales că a fost obţinută la prima ediţie a OTI. Am participat şi anul trecut, însă atunci era doar concurs naţional” afirmă Sorina Pătraşcu care învăţă într-o clasă cu profilul matematică-informatică.

La Zalău, acolo unde a avut loc Olimpiada, a fost însoţită de diriginta ei. Angela Bălan are numai cuvinte de laudă la adresa elevei sale. “E o elevă model şi o foarte bună colegă. Are şi o gaşcă de prieteni care o apreciază şi o susţin mereu. I-au făcut galerie pe Facebook la Olimpiadă” punctează Angela Bălan.

Profesoara afirmă că Sorina şi Cristian Boldeiu, celălalt reprezentant al judeţului Giurgiu (tot de la Liceul “Tudor Vianu”, pregătit de profesoara Ionela Rotaru) la OTI de la Zalău, n-au avut deloc zile libere venind în fiecare sâmbătă şi duminică la şcoală pentru a se pregăti.

Critică societatea actuală
Informatica nu este singura materie la care Sorina străluceşte. Are numai note de zece.

“Îmi place să fiu cea mai bună. Atunci când lucrurile nu-mi ies aşa cum doresc ma enervez. Nu-mi place să fie o copie la indigo a celor din jur. Simt şi puţină furie faţă de o societate care nu este ok” afirmă adolescenta care dezvăluie şi unul din visurile sale: la finele liceului să fie şefă de promoţie. Apoi la facultate să urmeze fie informatica, fie medicina.

Fire independentă
Afirmă că mereu a făcut ce i-a plăcut şi asta datorită părinţilor ei care i-au acordat libertate de decizie deşi este unicul lor copil. “Părinţii mei mă sprijină mereu. După ce am terminat gimnaziul, ne-am mutat în Giurgiu. Ei au învăţat la Maiorescu, însă nu s-au supărat atunci când eu am ales Vianu. Pur şi simplu aici mi-am dorit să ajung”.

Se felicită pentru decizia luată şi subliniază faptul că în liceul său există condiţii pentru a face performanţă. “Profesorii îşi dau tot interesul pentru ca noi să învăţăm. Am şi concurenţă printre colegi. Există unii elevi care nu-şi dau interesul deşi ar putea realiza multe. Pentru ei am un sfat: o carte sau un caiet nu te muşcă niciodată”.

Atunci când nu este la şcoală, Sorina îşi împarte timpul cu cititul şi prietenii. Îi place rock-ul şi dubstep-ul şi adoră cărţile fantasy şi SF. “Dacă am parte de o zi mai lejeră la şcoală, seara ies împreună cu prietenii în parc” mai spune Sorina. În vacanţă speră să ajungă la festivalul de muzică Rock The City însă spune că mai întâi trebuie să îşi convingă părinţii.
 

Sorina Pătraşcu în faţa Liceului Tudor Vianu / FOTO Bogdan Vladu

Imagini din aceeasi galerie
  • Sorina Pătraşcu în faţa Liceului Tudor Vianu / FOTO Bogdan Vladu
  • Sorina este medaliată cu bronz a Olimpiadei Naţionale de Tehnologia Informaţiei
  • Iulia Burcescu este absolventă a Colegiului Naţional Ion Maiorescu
  • Colegiul Naţional "Ion Maiorescu
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările