VIDEO Spionaj ca-n filme între contrabandişti. Reţeaua întinsă pe un sfert de ţară avea aparatură ca serviciile secrete şi o fabrică de ţigări clandestină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua de infractori a fost descoperită şi anihilată de ofiţerii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), sub coordonarea procurorilor DIICOT. Mecanismul pus la cale de contrabandişti se întindea în Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Bucureşti, Prahova, Brăila, Buzău şi Republica Moldova.

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Galaţi, cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, sub coordonarea procurorilor DIICOT, „au destructurat o grupare infracţională specializată în contrabandă cu ţigări şi desfăşurarea, fără autorizare, a activităţilor specifice culegerii de informaţii supuse autorizării, în condiţiile Legii nr. 51/1991”.

Mai pe înţelesul tuturor, contrabandiştii se ocupau şi cu spionajul, folosind în acest scop aparatură performantă, specifică serviciilor secrete, ţintele lor fiind atât ceilalţi contrabandişti (pe care îi jefuiau), cât şi oamenii legii.

Operaţiunea de capturare a reţelei a fost declanşată pe 17 iunie 2018, după mai multe luni de cercetări. Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi cei din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale şi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. –S.T. Galaţi, au efectuat 18 percheziţii domiciliare şi la mai multe locaţii aflate pe  raza judeţelor Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Prahova şi a municipiului Bucureşti, utilizate în scop infracţional. 

Reţeaua acţiona însă şi pe raza altor judeţe, cum ar fi Brăila şi Buzău, ba chiar şi pe teritoriul Republicii Moldova. Practic, infractorii acoperea în cursul operaţiunilor lor ilegale cam un sfert din teritoriul României.

„Percheziţiile din 17 iunie au vizat destructurarea a două grupări de criminalitate organizată ce au acţionat în perioada 2017 – 2018 în scopul comiterii infracţiunii de contrabandă şi a infracţiunii de desfăşurare, fără autorizare, a activităţilor specifice culegerii de informaţii supuse autorizării în condiţiile Legii nr. 51/1991. În urma cercetărilor a rezultat că în perioada susmenţionată, pe teritoriul naţional  au acţionat două grupuri infracţionale organizate care au avut ca principal obiectiv obţinerea de beneficii materiale prin introducerea în România, din Republica Moldova şi Ucraina, în mod fraudulos, a unor importante cantităţi de ţigări”, a preciza DIICOT..

Ce au găsit oamenii legii în clădirile deţinute de contrabandiştii spioni

În vederea derulării activităţilor infracţionale membrii unuia dintre cele două grupuri infracţionale au desfăşurat, fără autorizaţie, activităţi specifice culegerii de informaţii supuse autorizării, în sensul că au procurat şi deţinut echipamente hardware şi software pe care le-au utilizat la urmărirea şi obţinerea de informaţii prin dispozitive tip GPS, instalate pe autovehicule, scopul fiind acela de a sustrage ţigări de provenienţă Republica Moldova sau Ucraina, din mijloacele de transport sau locaţiile utilizate de alte persoane implicate în activităţi de contrabandă.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost găsite şi ridicate peste 25.500 de pachete de ţigări de contrabandă, precum şi mijloace de transport utilizate pentru transportul şi depozitarea acestora.

Totodată,  a fost găsită şi ridicată o instalaţie de producţie  ţigarete, o instalaţie de ambalare a ţigaretelor şi o instalaţie de finisare a pachetelor, tutun vrac şi materiale pentru confeţionarea ţigaretelor (tuburi, filtre, folii, pachete tipărite şi neformate, elemente de ambalare a ţigărilor, etc.), toate acestea aflându-se într-o hală, special procurată şi amenajată, amplasată pe raza judeţului Călăraşi. De asemenea, a fost identificat şi ridicat un echipament hardware utilizat pentru activitatea specifică culegerii de informaţii supuse autorizării.

În cauză, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a opt persoane, faţă de care s-a formulat propunerea de arestare preventivă, alte două persoane fiind cercetare sub control judiciar.

Acţiunea a fost organizată  cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite