VIDEO Proteste faţă de folosirea ca suport pentru un brad artificial a unui monument al Eroilor Marii Uniri: „Îşi bat joc de jertfa poporului român!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul eroilor din Cudalbi cu şi fără brad FOTO Facebook/Iulian Ion

Mai multe organizaţii neguvernamentale au trimis scrisori de protest către autorităţile judeţene, care sunt somate să ia măsuri. Ministerul Culturii, sesizat la rândul său, a subliniat faptul că legislaţia privind monumentele de for public ar trebui modificată, deoarece în forma actuală nu prevede niciun fel de sancţiuni pentru situaţiile precum cea de la Cudalbi.

Gestul primarului comunei gălăţene Cudalbi, care a decis să folosească monumentul Eroilor Marii Uniri drept suport pentru un brad din plastic, a stârnit proteste din partea mai multor asociaţii neguvernamentale, care cer ca lucrurile să fie îndreptate de urgenţă.

Printre cei care au protestat public se numără şi Filiala Judeţeană Galaţi a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” care şi-a exprimat „indignarea faţă de acoperirea cu un brad de Crăciun a Monumentului Eroilor din comuna Cudalbi, judetul Galati”.

Constantin Asofronie, preşedintele asociaţiei, a intervenit la Consiliul Judeţean şi a trimis primarului Ştefan Drugan o adresa de protest în care atrage atenţia că este „o profanare a monumentului eroilor”.

„Am discutat să mergem şi la Cudalbi pentru un protest, dacă nu începe azi (N.R. 6 decembrie) demontarea bradului. Abia a trecut Ziua Naţională şi nici nu s-a încheiat Anul Centenarului Marii Uniri şi al Razboiului de Reîntregire şi iată ca unii îşi bat joc de jertfa poporului român cu astfel de acţiuni”, a spus Asofronie.

Demersului acestuia s-a alăturat şi alte organizaţii neguvernamentale din Galaţi, iar sesizări cu privire la situaţia de la Cudalbi au fost transmise Prefectului judeţului şi Ministerului Culturii.

Interesant este că situaţia din comuna gălăţeană a scos la iveală o lacună gravă a legislaţiei cu privire la monumentele de for public (categorie la care se încadrează monumentul eroilor de la Cudalbi). După câte a precizat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură a judeţului Galaţi, legea interzice degradarea sau acoperirea/mascarea astfel de obiective, însă nu este prevăzută nicio sanţiune pentru cazurile în care normele legale sunt încălcate.

Informaţiile prezentate de Mitrof au determinat asociaţiile civice din Galaţi să ceară parlamentarilor gălăţeni să iniţieze un proiect de modificare a legii, astfel încât situaţiile revoltătoare, precum cea generată de decizia primarului din Cudalbi, să fie sancţionabile. Rămâne de văzut dacă politicienii vor lua în seamă propunerea.

Vă reamintim că la iniţiativa primarul Ştefan Drugan (PSD), monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, aflat chiar în centrul localităţii Cudalbi, a fost „îngropat” sub un brad artificial împodobit cu beculeţe şi globuri.

O filmare cu bradul care acoperă monumentul Eroilor au fost postată pe reţelele de socializare de către un localnic, iar reacţiile publicului nu au întârziat.

Sute de oameni au dezaprobat getul edilului, considerând că este vorba despre o pângărire a memoriei celor care şi-au dat viaţa pentru ţară şi au pus bazele procesului care a dus la făurirea Marii Uniri al cărei Centenar îl sărbătorim în acest an.

Primarul Ştefan Drugan are crede, însă, că totul este o mare exagerare şi că, de fapt, gestul său nu a adus nicio atingere memoriei înaintaşilor.

„Nu este o lipsă de respect faţă de eroi, ba din contra. Oamenii din localitate au o părere bună. A fost o propunere a unui grup din Primărie la care eu m-am aliat şi am fost de acord. Sincer să fiu, mie îmi place. Nu aş putea să vă spun cât a costat, sunt documente în acest sens”, a declarat edilul.

„Sunt de acord şi cu cei care spun că mai bine îl puneam lângă monument. Oricum este ultimul an pentru că centrul de greutate al localităţii se va muta în altă parte, acest brad va sta în parc… Nu am crezut că o să iasă atâta tămbălău pentru o chestie foarte simplă şi frumoasă… În alte părţi se îmbracă în plasă construcţii, mănăstiri şi biserici şi asta nu-i împiedică pe oameni să se închine la biserică ”, a mai spus Ştefan Drugan.

Primarul comunei a încercat să „dreagă busuiocul” afirmând şi că bradul şi luminiţele sunt nişte simboluri care ar putea avea legătură cu sufletele eroilor, adăugând că electoratul îl va sancţiona la urne dacă a făcut ceva greşit.

„Poate eu nu gândesc normal, dar dacă tatăl meu ar fi acolo, bunicii mei, rudele mele, vă spun că nu m-ar deranja, m-ar bucura pentru că în felul ăsta le cinstim memoria…. Mai este un an şi jumătate până la alegerile locale şi o să văd care este impactul, dacă impactul va fi negativ, oamenii mă vor trimite acasă”, a spus primarul Drugan, care a precizat că nu are de gînd să scoată bradul din plastic de peste monument. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite