Un film controversat şi actual, despre sclavia modernă, este proiectat la Galaţi, în cadrul Festivalului Kinedok

Un film controversat şi actual, despre sclavia modernă, este proiectat la Galaţi, în cadrul Festivalului Kinedok

Imagine din filmul „O femei captivă” FOTO captură video Kinedok

Unguroaica Bernadett Tuza-Ritter (care va fi prezentă la proiecţie) atinge în filmul său, „O femeie captivă”, o latură tabu a societăţii moderne: sclavia acceptată. Filmul este proiectat la Muzeul de Artă Vizuală , vineri 10 mai 2019, de la 18,00. Intrarea publicului este liberă.

Cea de-a cincea ediţie a KineDok, un proiect One World Romania, va debuta vineri, 10 mai, la ora 18.00, cu difuzarea filmului ,,O femeie captivă'' (Ungaria, 2018). Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu regizoarea acestuia, Bernadett Tuza-Ritter.

Premisa de la care pleacă „O femeie captivă” este simplă: Bernadett Tuza-Ritter pare că schiţează portretul lui Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria, în câteva tuşe observaţionale de cotidian frust.

Cu cât pătrundem mai mult în lumea acestei femei, perspectiva se schimbă şi ne dăm seama că ceea ce vedem e de fapt o demascare a unei situaţii greu imaginabile în societatea contemporană: sclavia modernă.

Marish nu numai că nu primeşte niciun fel de remuneraţie pentru munca şi timpul dedicat familiei pe care o serveşte, dar demnitatea îi este pusă la încercare prin numeroase umilinţe, bătăi şi chiar un şantaj mârşav.

Încă şi mai uluitor e faptul că investigaţia regizoarei nu e nicidecum o forţare jurnalistică a graniţelor intimităţii: filmările sunt realizate cu acordul deplin al stăpânei (ba chiar acceptate contra cost), iar relaţia dintre subiect şi omul din spatele camerei se adânceşte într-o complicitate ce are ca scop final eliberarea lui Marish de sub tiranie.

,,O femeie captivă'' a obţinut Premiul de Creativitate pentru Abordare Inovativă acordat de HBO şi o nominalizare la secţiunea de film documentar la Premiile Filmului European 2018.
De asemenea, filmul a fost desemnat câştigător de către Juriul Liceenilor, la secţiunea ,,Competiţie'' din cadrul celei de a 12-a ediţii a Festivalului One World Romania şi a fost introdus în programele celor mai importante festivaluri internaţionale de film documentar din Europa şi din Statele Unite: Festivalul Internaţional de Film Documentar Sheffield (2018), CPH-DOX (2018), One World Romania (2019), Sundance Film Festival (2018).

Bernadett Tuza-Ritter e o cineastă independentă care s-a specializat în filme de ficţiune şi documentare ingenioase. A studiat regia şi montajul în cadrul Universităţii de Arte Teatrale şi Cinematografice din Ungaria.

A realizat montajul atât al unor producţii de lung şi scurt-metraj, cât şi al unor documentare ce au fost prezentate la nivel internaţional, fiind premiate în repetate rânduri cu ocazia participării la festivaluri de renume. În 2013, în Rusia, a colaborat în calitate de regizor la proiectul Cinetrain.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: