Transportul public urban va fi reorganizat din temelie. „Sunt milioane de euro care se duc pe apa sâmbetei!”

Transportul public urban va fi reorganizat din temelie. „Sunt milioane de euro care se duc pe apa sâmbetei!”

FOTO Arhiva Adevărul

Municipalitatea anunţă modificări de trasee, un nou sistem de taxare, iar timpul până la sosirea autobuzelor, tramvaielor şi a troleibuzelor va fi anunţat în timp real pe panouri electronice montate în staţii. Scopul final este dublu: creşterea gradului de confort al pasagerilor, dar şi reducerea drastică a cheltuielilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sistemul de transport public din oraşul Galaţi ar putea fi restructurat din temelie în perioada următoare. Cel puţin aşa promite primarul Ionuţ Pucheanu care, miercuri, 11 octombrie, a făcut declaraţii foarte interesante pe această temă.

„Este necesară o regândire a întregului sistem de transport la nivelul municipiului Galaţi. Sunt extrem de multe perioade de timp în care cărăm doar una, două, trei, patru persoane, ceea ce, economic vorbind, nu-şi are rostul. La un calcul sumar, descoperim că sunt milioane de euro care se duc pe apa sâmbetei. Facem kilometri peste kilometri şi nu cărăm aproape nimic”, a declarat Pucheanu.

Acesta a precizat că există zone în care este un adevărat haos în transport. El nominalizat strada Brăilei, de la „Ultimul Leu” şi până la Tribunal, acolo unde un studiu comandat de municipalitate a arătat că se suprapun 17 trasee, ceea ce face ca autobuzele şi troleibuzele să circule deseori bară la bară, aproape goale. 

„Din punctul meu de vedere este inacceptabil. Mai sunt situaţii în care se suprapun câte opt, zece, dar aici se bate recordul”, a spus edilul, care a precizat că oamenii nu trebuie să aibă de la mijloacele de transport ale Transurb ceea ce aşteptau de la desfiinţatele maxi-taxi.

„Nu avem obligativitatea de a-l lua pe fiecare din faţa blocului şi de a-l lăsa exact unde are treabă. Trebuie să asigurăm conectivitatea între toate zonele Galaţiului. Prin urmare, în urma implementării sistemului de ticketing, întregul sistem de transport va fi regândit în totalitate. E posibil să creăm neplăceri timp de câteva luni, până când cetăţenii se vor obişnui, dar după aceea oamenii vor înţelege", a mai declarat Ionuţ Pucheanu.

Edilul a mai spus şi că în curând va fi demarată mult-promisa procedură de achiziţie a 70 de autobuze noi. În plus, primăria pregăteşte, din ce spune Ionuţ Pucheanu, atragerea de fonduri europene în sumă de 12 milioane de euro pentru cumpărarea a şase noi garnituri de tramvai, caietul de sarcini al licitaţiei fiind în curs de realizare.

O adevărată revoluţie se va produce şi prin noul sistem de ticketing. „Principiul esenţial al acestuia este că biletele nu vor mai fi pe călătorie, ci temporare. Ceea ce înseamnă că un cetăţean care vrea să străbată Galaţiul dintr-o parte în cealaltă poate să schimbe două sau trei mijloace de transport, dar nu va plăti decât pentru o singură călătorie", a detaliat primarul Galaţiului.

Interesant este că va creşte şi controlul asupra deplasării în traseu a fiecărui autobuz, tramvai şi troleibuz. Acestea vor avea GPS şi vor putea fi monitorizate astfel încât să-şi ajusteze deplasarea şi să nu mai ajungă în staţii „la grămadă”. Mai mult decât atât, fiecare timp de ajungere în staţie va fi afişat pe un panou electronic iar oamenii vor şti cât mai au de aşteptat.

Sună foarte bine, rămâne doar să se şi facă, nu doar să se promită.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: