Un nou model de „afacere”. Un gălăţean, un târgoviştean şi o braşoveancă, prinşi în timp ce încercau să fure un milion de lei de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Petculescu. Foto

Escrocii au acţionat pe relaţia Tecuci-Braşov-Târgovişte şi se pare că nu sunt la prima ispravă de acest fel. Banii obţinuţi cu documente falsificate urmau să fie folosiţi pentru extinderea unei ferme de porci din localitatea gălăţeană Ţepu.

Trio falsificatorii

Tribunalul Galaţi a început judecata într-un interesant proces de corupţie şi fraudă în care sunt implicaţi doi oameni de afaceri (din Tecuci şi Târgovişte), precum şi un contabil din Braşov. Procurorii îi acuză pe cei trei că au încercat să se folosească de un document falsificat pentru a pune mâna ilicit pe fonduri europene substanţiale, respectiv peste un milion de lei (circa 225.000 euro).

Povestea a ieşit la iveală în 20 martie 2012, atunci când omul de afaceri Victor Petculescu, administrator al firmei Famelis Tecuci, a depus la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJDRP) Galaţi un înscris falsificat intitulat „Scrisoare de garanţie bancară pentru restituire a avansului acordat pentru proiecte finanţate în cadrul PNDR”, având antetul unei unităţi bancare din Braşov.

Documentul era în legătură cu un contract încheiat în 2009 între firma tecuceană şi APDRP, în vederea extinderii cu fonduri europene a unei ferme de porci din localitatea Ţepu.

Documentul a fost cât pe ce să fie acceptat la plată, însă un funcţionar atent a cerut verificări suplumentare după ce a sesizat faptul că în baza de date exista deja un caz de fraudă cu fonduri europene săvîrşită cu o scrisoare de garanţie având însemnele respectivei unităţi bancare braşovene.

La scurt timp, s-a descoperit că şi documentul prezentat de afaceristul tecucean era falsificat, motiv pentru care a fost sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă. În iunie 2012, instituţia amintită a sesizat, la rândul ei, DNA, care a continuat cercetările şi a descoperit toată escrocheria.

Cele trei persoane implicate au fost trimise în judecată, iar fond cauzei va fi analizat de Tribunalul Galaţi în următoarea perioadă.

Cum au făcut şmecheria

Pentru a obţine avansul de 50% din valoarea sprijinului nerambursabil pentru proiect , Victor Petculescu trebuia să demonstreze că are bonitate financiară, respectiv că are cu ce garanta că are contribuţia proprie la proiect.

Cum nu avea aceşti bani, el a încercat să obţină credite, însă a fost refuzat de bănci din cauza faptul că firma lui Famelis SRL nu avea bonitatea necesară.

În acest condiţii, sfătuit de o serie de prieteni, a apelat la Marian Radu, administrator la SC Radu Sovinvest SRL Târgovişte, despre care se auzise că „poate rezolva” orice scrisoare de garanţie bancară. La rândul lui, Marian Radu a apelat la serviciile braşovencei Şerb Mirela, contabil la SC Inex Style SRL, cu care mai cooperase în trecut la realizarea unor astfel de falsuri.

Aceasta a „produs” documentul pe un computer şi s-a folosit de o ştampilă bancară în condiţii încă nelelucidate (nu este foarte clar dacă aceasta era falsă sau a existat complicitatea unui funcţionar al băncii). Cu respectivul document, Victor Petculescu urma să primească în cont, de la UE (via APDRP) suma de un milion de lei.

Falsificatori cu repetiţie

Interesant de amintit este că Mirela Şerb şi Marian Radu nu sunt la prima ispravă de acest gen, ei fiind deja trimişi în judecată pentru fapte similare, însă instanţele de judecată nu au pronunţat deocamdată în respectivele dosare.

Victor Petculescu, Mirela Şerb şi Marian Radu riscă acum pedepse grele cu închisoarea ţinând cont că vor răspunde penal pentru infracţiuni grave, printre acestea numărându-se „tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit”de grave”, „tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave” şi „fals în înscrisuri sub semnătură privată”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite