Siret: Viaţa după inundaţii, printre nămol şi dune (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu retragerea apelor revărsate au ieşit la iveală dimensiunile dezastrului care a afectat comunităţile riverane. Barboşi, cartier al Galaţiului, este aşezarea din judeţul nostru în care inundaţiile au provocat cele mai mari pagube.

VEZI GALERIE FOTO CU SITUAŢIA DE LA BARBOŞI AICI

Nisip mai fin decât pe Coasta de Azur, cărat din matca Siretului, copaci doborâţi la pământ, garduri smulse din pământ, case dărâmate, cam aşa arată cartierul Barboşi, la mai bine de o lună după de la revărsarea râului.

Poveste incredibilă/ O tânără voluntară de 18 ani a dat bac-ul între două operaţiuni de salvare

Cei care şi-au incropit sau investit avutul se văd acum nevoiţi să o ia de la capăt.

image

Praf, nisip şi dezolare

Nimic nu a scăpat din faţa apelor dezlănţuite. Baraca lui Alexandru Grigoraş se află chiar în apropierea digului.

VIDEO-Vezi aici cum a salvat un ţăran din Şendreni oraşul Galaţi!

image

Bătrânul, în vârstă de 70 de ani, fost şofer de ambulanţă a venit aici pentru a-şi încerca norocul în afaceri.

Sunt printre puţinii de aici care plătesc impozit. Terenul este trecut ca intravilan şi este inundabil, nu produce mai nimic iar în 15 ani, am dat statului de două ori valoarea lui", povesteşte omul.

Tipic românesc/ Au fost retrocedate până şi terenurile de sub Dunăre!

După spusele sale, pagubele pe care le-a suferit se ridică la zeci de mii de lei, bani pe care speră să-i recupereze cu ajutorul despăgubirilor pe care le va oferi statul. Totuşi, nimeni nu poate să-i dea înapoi munca.


Aceasta va rămâne pierdută.

Am pierdut în numai câteva zile peste 200 de milioane de lei vechi. Plantasem aici două hectare de porumb, zece arii de vie, dar şi 5.000 de puieţi de salcâm. De toate s-a ales praful", a explicat Grigoraş.

image

Din terenul muncit de el nu a mai rămas decât nisip şi apă. Cu toate acestea nu se plânge că va trebui să ia totul de la capăt. E învăţat.

Nu cerşesc ajutor de la nimeni. Nu am ce face cu o cană de zahăr sau cu două kilograme de ulei, cât au dat ei la sinistraţi. Nu am cerut bani. Pur şi simplu îmi doresc ca statul, căruia i-am plătit zeci de ani contribuţii să mă ajute cu un utilaj, ca să pot nivela terenul", a mai spus acesta.

image

Din 2006, bătrânul a trăit în Barboşi peripeţii cât pentru o viaţă de om şi a avut curajul de a o lua de fiecare de la capăt, mai îndârjit. În urmă cu doi ani, în noaptea de Crăciun, vecinii i-au furat porumbul din curte. A depus plângere la Poliţie, a dat declaraţii, dar asta nu l-a oprit ca în anul următor să planteze altul.

Anul trecut, aceiaşi vecini au încercat să-i fure gardul metalic. După ce au smuls o bucată, hoţii s-au lăsat păgubaşi.

Atunci, aceiaşi poveste. Plângere, declaraţii, după care şi-a pus gardul.

Eu dacă stau locului, mor. Nu pot să las terenul ăsta nelucrat. Problema mea este că tot cei care fură primesc ajutoare. Eu nu am casă aici, că am apartament şi în oraş. Am pensie, am tot ce îmi trebuie. Dar vin aici pentru că aşa îmi hrănesc şi familia şi reuşesc să mai scot şi un ban în plus", a mai spus bătrânul.

image

Banii, mai târziu

De-abia în cursul acestei săptămâni, Prefectura va trimite Guvernului situaţia detaliată a pagubelor materiale înregistrate la nivelul judeţului, urmând ca despăgubirile să fie acordate de-abia la toamnă.

Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, a declarat: „În cursul zilelor următoare, vom trimite la Bucureşti evaluarea completă a pagubelor materiale de la nivelul judeţului".

Galaţi: Au demontat hidrobarajul din Valea Orașului chiar înainte de viitură !

image

Bilanţul inundaţiilor


Inundaţiile care au lovit România în acest an au fost cele mai puternice din acest deceniu. Astfel, conform datelor oficiale, numai în perioada 23-30 iunie, au fost evacuate 12.457 persoane, au fost afectate 4.472 locuinţe, au fost închise 32 de drumuri naţionale, au fost distruse peste 9.500 de hectare de păşuni şi fâneţe, 23.579 de hectare de teren arabil, dar şi aproape 5.500 de hectare de pădure. Fondurile destinate despăgubirilor vor fi eliberate de-abia în urma centralizărilor efectuate de autorităţile locale. Conform ultimelor evaluări făcute de autorităţi, pagubele produse de inundaţii se ridică la peste 400 de milioane de euro.

Motopompe şi generatoare electrice din Belgia şi Austria pentru reducerea efectelor inundaţiilor la Galaţi

GALERIE FOTO/ Alertă! Galaţiul, sub ape. Zona industrială este parţial inundată

Dunărea şi Siretul dau semne de retragere. Pericolul de inundaţii nu a dispărut: cotele maxime ale fluviului fiind aşteptate pe 10 iulie

Poveste incredibilă/ O tânără voluntară de 18 ani a dat bac-ul între două operaţiuni de salvare

Băsescu: "Gălăţenii pot dormi liniştiţi, oraşul nu va fi inundat"

Galaţi: "Dacă digul nu rezistă avem de-a face cu cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial"

Dezastru: Dunărea a luat în stăpânire Gara Fluvială, Zona Liberă şi Restaurantul „Marinarul”! (GALERIE FOTO)

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite