Recomandările psihologilor despre cum să ne restartăm viaţa după o dramă. Ce este vindecarea holistică
0Mulţi dintre noi rămân blocaţi în trecut, de regulă după un eveniment negativ, cum ar fi un deces în familie, o despărţire, falimentul afacerii sau o concediere, şi nu mai reuşesc să găsească calea pentru a-şi reveni.
Nu există practic persoană în această lume care să nu fi avut parte de un eveniment negativ în viaţă. În capul listei este pierderea unei persoane dragi fie prin deces, fie prin despărţire, pentru că lasă traume profunde şi de lungă durată.
”Există o serie de trei procese care se desfăşoară simultan. Mai întâi, vorbim de procesul psihologic, manifestat la nivel mental, urmat de procesul emoţional, care apare sub forma unui şoc emoţional, iar finalmente se declanşează un proces fizic, care poate conduce chiar la îmbolnăvire”, explică psihologul Stelian Chivu.
Procesul psihologic se declanşează întotdeauna când avem gânduri negative pe acelaşi subiect. Se crează astfel o conexiune la nivel neuronal cu gânduri negative asemănătoare şi în mintea persoanei respective încep să se deruleze poveşti şi imagini negative.
”Se pot crea sinapse neuronale care, la nivel psihologic, blochează acea persoană doar pe gândurile negative. Practic, nu se mai poate gândi la altceva, chiar dacă vrea acest lucru. Pe acest fond, se poate instala insomnia pentru că mintea este foarte stresată, deoarece se gândeşte doar la acel eveniment negativ pe care l-a suferit”, detaliază psihologul Stelian Chivu.
Se declanşează aproape imediat emoţiile de rigoare, care îl fac pe cel în cauză să trăiască, să simtă un adevărat cocktail de emoţii negative, pornind de la supărare, tristeţe, apatie, singurătate şi până la disperare, revoltă, frică, anxietate şi neacceptare.
Cortizolul şi adrenalina, hormonii care ne distrug
Organismul va reacţiona, evident, pe măsură, accelerând ritmul cardiac şi ducând la extrem anumite funcţii ale organismului, cum ar fi apariţia lipsei poftei de mâncare sau, dimpotrivă, tendinţa de a mânca excesiv.
”Corpul va produce cortizol şi adrenalină, trecând practic pe un program de autodistrugere. Sunt adevărate drame în cazul părinţilor care îşi pierd copiii. Ei încetează să mai existe pentru că trăiesc doar pentru copii. Repetă obsesiv o întrebare: <<ce mă fac eu fără copil?>> Este o întrebare-program luată din familie sau societate”, ţine să precizeze psihologul Stelian Chivu.
În astfel de cazuri este necesară o vindecare holistică, cum este numită în limbaj de specialitate. Asta presupune ca vindecarea să vină pe mai multe planuri. Mai întâi, este necesară vindecarea spirituală, însemnând acceptarea evenimentului negativ, depăşirea acestuia şi focusarea pe prezent şi nu pe ce s-a întâmplat în trecut.
Trebuie lucrat apoi la vindecarea mentală, în sensul că persoana în cauză trebuie să elimine programele negative, înlocuindu-le cu altele pozitive. Urmează apoi vindecarea emoţională, când respectivul trăieşte emoţii pozitive, iar fizic se echilibrează şi se însănătoşeşte.
Logoterapia şi psihotanatologia
O persoană care se confruntă cu un eveniment negativ poate reacţiona în două moduri. Poate să fie slabă sau puternică, poate rămâne blocată în trecut sau poate alege să meargă mai departe.
”Va alege una dintre cele două căi în funcţie de ce a învăţat, cât şi cum a învăţat din suferinţă. Există şi o vorbă care spune <<dacă nu înveţi dintr-o greşeală, rişti să se repete>>. Se spune că suferinţa este un puternic învăţător, dar nimeni nu vrea să îi fie elev. Psihologic, dacă cineva nu învaţă dintr-o suferinţă, aceasta va avea tendinţa să se repete. Suferinţa încetează atunci când îi găseşti un sens, adică să înţelegi de ce s-a produs acel eveniment şi găseşti un alt sens pentru viaţa ta, astfel încât să nu rămâi blocat în această energie negativă”, susţine psihologul Stelian Chivu.
Primul pas este să ne eliberăm de trecut, care este şi cauza suferinţei multora dintre noi. E necesar să ne deconectăm apoi de la gândurile negative. Putem face acest lucru prin lucrurile care ne fac plăcere, care ne pasionează. De pildă, putem lucra în grădină, ne putem plimba sau putem să mergem în natură.
Multe persoane au testat cu succes logoterapia, care înseamnă căutarea şi însuşirea sensului vieţii. Şi psihotanatologia, care se ocupă de cauzele mortii şi ce se întâmplă după moarte, este o cale de a depăşi evenimentele negative cu care ne-am confruntat de-a lungul vieţii.
”Meditaţiile, rugăciunile şi voluntariatul ajută, de asemenea, foarte mult în acest proces de redefinire a celor care au trecut prin evenimente nefericite. Odihna şi relaxarea sunt la fel de importante. Deşi poate părea ciudat, mulţi dintre noi nu ştiu să doarmă şi nici să se relaxeze. Direcţia pe care ne focalizăm atenţia duce la starea pe care ne-o dorim. Dacă ne concentrăm doar pe ce s-a întâmplat rău în viaţa noastră, nu vom reuşi să depăşim acel eveniment şi vom rămâne cu o stare permanent negativă”, conchide psihologul Stelian Chivu.
Vă mai recomandăm:
Efectele psihologice ale rugăciunii. Cum reuşesc călugării să atingă pacea mentală
Piedicile în calea fericirii. Cum identificăm „butonul“ care ne induce starea de bine