Poliţişti folosiţi ca bodyguarzi, intervenţii abuzive în dosare şi favorizarea pe faţă a infractorilor puşi sub acuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Biroului de Investigaţii Criminale Brăila este propus la arestare preventivă Foto: Adevărul
Şeful Biroului de Investigaţii Criminale Brăila este propus la arestare preventivă Foto: Adevărul

Campania „România infractorilor necunoscuţi“, derulată de ziarul „Adevărul“,scoate la iveală abuzurile de neimaginat pe care şefii din Poliţie le comit fără frică de consecinţe şi în dispreţ faţă de victimele infracţiunilor.

Majoritatea românilor aşteaptă, aşa cum e şi normal, ca oamenii legii să soluţioneze rapid şi echidistant dosarele penale care le ajung pe masă şi nicidecum să le facă uitate în fişete sau, mai rău, să îşi dea mâna cu infractorii. 

Astăzi vă prezentăm cazurile a câţiva şefi din Poliţie care au şocat opinia publică prin modul abuziv în care au înţeles să se folosească de funcţii pentru  a-şi rezolva problemele personale sau pe cele ale unor prieteni certaţi cu legea. Unul dintre cele mai aiuritoare cazuri este cel al comisarului Mircea Rusu, şef al Secţiei 6 Poliţie Rurală Tecuci din cadrul Poliţiei municipiului Tecuci,  care nu a ezitat să folosească  poliţiştii din subordine ca bodyguarzi pentru un amic, în condiţiile în care acesta din urmă avea nevoie de protecţie pentru a ridica de la o bancă o importantă sumă de bani. 

rusu

Mircea Rusu a pozat ca fotomodel pentru branduri cunoscute Foto Adevărul

Comisarul de Poliţie Mircea Rusu (45 de ani) visa să ajungă fotomodel la Hollywood, pozând ani de zile pentru Cătălin Botezatu, dar şi pentru branduri celebre, cum ar fi Porsche, Skoda, Touareg şi Gilette. A slăbit peste 30 de kilograme pentru a putea deveni fotomodel, chiar la sugestia lui Cătălin Botezatu. Nu a durat mult până când Mircea Rusu a ajuns să prezinte creaţiile vestimentare ale cunoscutului designer, iar de aici până la recunoaşterea internaţională nu a mai fost decât un pas. 

rusu 1

Comisarul de Poliţie visa să ajungă la Hollywwod Foto Adevărul

Mina de tip dur a fost pe placul promoterilor din industria de publicitate din Occident, care îl solicitau atât de des, încât a început să aibă probleme cu şefii din Poliţie. Visul său s-a năruit după ce Tribunalul Galaţi l-a condamnat pe 30 mai 2016 la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Procurorii anticorupţie susţin că, pe 22 ianuarie 2014, Mircea Rusu le-ar fi cerut în mod nelegal subordonaţilor săi, agentul şef adjunct Claudiu Andrei şi agentul şef Lucian Isabel Dobri, ca, în afara atribuţiilor de serviciu ale acestora stabilite pentru ziua respectivă, dar folosindu-se de calitatea lor de poliţişti (incluzând uniforma şi insigna de poliţist), să-l însoţească pe un prieten al său, în maşina pusă la dispoziţie de acesta, într-o comună din judeţul Galaţi.

Puşi la dispoziţia IPJ Galaţi

Claudiu Andrei şi Lucian Isabel Dobri urmau să-i asigure acestuia „protecţia” în rezolvarea unei probleme personale legate de ridicarea de la o bancă, a unei sume importante de bani. Şi superiorul lui Mircea Rusu, şeful Poliţiei municipiului Tecuci, Florin Balcan, a ajuns în boxa acuzaţilor pentru infracţiunea de omisiune a sesizării organelor judiciare. 

„În acelaşi context, inculpatul Balcan Florin, în calitate de şef al Poliţiei municipiului Tecuci, luând la cunoştinţă de săvârşirea de către cei trei inculpaţi, subordonaţii săi, a unor fapte prevăzute de legea penală, în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplinea sarcinile, a omis sesizarea, de îndată, a organelor de urmărire penală”, au precizat procurorii anticorupţie în rechizitoriu. 

Judecătorii au decis că nu sunt suficiente probe pentru  a dovedi această acuzaţie şi l-au achitat pe comisarul Florin Balcan. Acelaşi verdict l-au primit şi Claudiu Andrei, agent şef adjunct în cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Tecuci, din cadrul Poliţiei Municipiului Tecuci, şi agentul şef Lucian Isabel Dobri, trimişi în judecată tot pentru abuz în serviciu. Cei doi poliţişti sunt cei care i-au asigurat protecţia prietenului lui Mircea Rusu, supranumit de englezi ”George Clooney de România”, pentru a ridica în siguranţă banii de la bancă. Toţi cei trei poliţişti au fost puşi la dispoziţia IPJ Galaţi imediat după declanşarea anchetei penale  de către DNA Galaţi. Verdictul Tribunalului nu este definitiv, el fiind atacat la Curtea de Apel Galaţi.

Intervenţie pentru un fost poliţist implicat într-o bătaie în trafic

Şi Petru Mihăiţă Coadă, adjunct al şefului Poliţiei municipiului Brăila, la data faptelor (în prezent activând în cadrul IGPR – misiuni în străinătate) este acuzat de procurorii anticorupţie că s-a folosit abuziv de funcţia sa  pentru a-l scoate basma curată pe un fost poliţist  care risca un dosar penal. Alţi doi agenţi de Poliţie din cadrul Biroului de Ordine Publică a Poliţiei municipiului Brăila, George Viorel Ghelase şi Virginel Sasu, au fost şi ei trimişi în judecată pentru fals intelectual, în formă continuată şi favorizarea infractorului. 

coada 1

Petru Mihăiţă Coadă, fost adjunct al şefului Poliţiei municipiului Brăila Foto Adevărul

Anchetatorii au descoperit că, pe 26 august 2013, George Viorel Ghelase şi Virginel Sasu, în calitate de agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Ordine Publică, cu prilejul intervenţiei în urma sesizării unor acte de violenţă fizică (altercaţie în trafic), au falsificat două înscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu respectiv fişa intervenţiei la eveniment „112”), pe care le-au întocmit şi semnat cu acel prilej. 

”În cuprinsul celor două documente, cei doi agenţi de poliţie au atestat, în mod deliberat, împrejurarea necorespunzătoare adevărului potrivit căreia agresorul era o persoană neidentificată şi au omis, în mod intenţionat, să insereze faptul că autorul agresiunii fusese indicat de victimă ca fiind un ofiţer de poliţie ce deţinuse anterior o funcţie de conducere în cadrul IPJ-Brăila”, susţin procurorii anticorupţie.
 

Cum sunt fabricate dosarele cu autor necunoscut

Pe 27 august 2013,  Petru Mihăiţă Coadă s-a folosit din nou de funcţia sa şi a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, agent de poliţie, căruia i-a ordonat verbal (după ce a aflat că cercetările relevaseră identitatea agresorului) ca, în fişa de eveniment pe care agentul avea obligaţia să o întocmească pentru a fi implementată în fluxul informaţional poliţienesc, să ateste împrejurarea neadevărată că autorul era necunoscut. 

Iniţial, agentul de poliţie respectiv s-a conformat ordinului ilegal şi a întocmit, împreună cu o altă persoană, o fişă de eveniment neconformă adevărului, pe care ulterior a refuzat să o înainteze spre implementare în fluxul informaţional poliţienesc. În aceeaşi zi, Petru Mihăiţă Coadă i-a prezentat şefului ierarhic, în mod deliberat, faptul că autorul agresiunii nu fusese identificat şi nici nu existau posibilităţi obiective de identificare a sa. 

”Cu toate că, la acel moment, Petru Mihăiţă Coadă cunoştea identitatea agresorului, el a încercat să îl determine pe şeful Poliţiei municipiului Brăila să dispună înregistrarea sesizării ca dosar penal cu autor necunoscut, acesta din urmă nefiind de acord cu cererea respectivă”, au precizat procurorii DNA Galaţi. Adjunctul şefului Poliţiei municipiului Brăila este judecat în prezent de Tribunalul Brăila pentru abuz în serviciu.

Ameninţări pentru obţinerea unor despăgubiri necuvenite

Un alt şef de Poliţie din Brăila, Ionel Iorga, este acuzat că a intervenit abuziv în instrumentarea mai multor dosare penale, refuzând să înainteze cauzele respective la parchet împreună cu referatele cu propunere de clasare. Şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, Ionel Iorga, a fost reţinut iniţial pe 12 noiembrie 2015 de către procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA pentru abuz în serviciu, şantaj şi sustragere sau distrugere de probe, fiind acuzat că a intervenit într-un dosar penal. 

Procurorii anticorupţie gălăţeni susţin că, în perioada octombrie - decembrie 2013, Ionel Iorga, profitând de funcţia sa, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, exercitând în cadrul unui dosar penal, aflat în lucru la formaţiunea de Poliţie condusă de el, demersuri abuzive de imixtiune în cercetarea penală făcută de către un ofiţer de poliţie, subaltern al său. Concret, Iorga i-a cerut acestuia, în mod repetat, să determine  două persoane vizate în dosarul respectiv să plătească 1.100 lei persoanei vătămate. 

Această sumă de bani reprezenta diferenţa dintre cei 2.600 lei pretinşi de persoana vătămată şi cei doar 1.500 lei recunoscuţi de către cei doi făptuitori ca fiind cuveniţi, au precizat oamenii legii. De asemenea, Şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila a refuzat să înainteze la parchet acel dosar împreună cu referatul cu propunere de neîncepere a urmăririi penale, în condiţiile în care propunerea era agreată ca legală şi temeinică de către procurorul desemnat pentru supravegherea urmăririi penale, care aplicase în acest sens viza sa pe adresa de înaintare a cauzei cu respectiva propunere. 

Ionel Iorga a continuat în aceeaşi notă, determinând un alt subordonat, agent de poliţie, să facă cercetări în respectivul dosar, fără a fi fost desemnat în scris, având ca scop exclusiv obţinerea plăţii aceluiaşi folos necuvenit pentru partea vătămată. "În cele din urmă, prin constrângerea celor doi făptuitori (ameninţări explicite), inculpatul Iorga Ionel a reuşit să obţină pentru persoana respectivă (fost poliţist, cu care inculpatul a fost coleg de serviciu şi se afla în relaţii personale apropiate), încasarea respectivului folos bănesc necuvenit", au precizat procurorii anticorupţie.

Mai multe dosare cu propunere de clasare nu au mai ajuns la procuror

DNA Galaţi susţine că, pe 29 noiembrie 2013, ofiţerul de poliţie judiciară a făcut demersuri abuzive, în aceeaşi calitate şi în aceleaşi circumstanţe, de imixtiune în activitatea de cercetare penală desfăşurată în cadrul a trei dosare penale de către doi subalterni de-ai săi, constând în refuzul său de a înainta cauzele respective la parchet împreună cu referatele cu propunere de clasare (în condiţiile în care propunerea era agreată ca legală şi temeinică de către procurorul desemnat pentru supravegherea urmăririi penale, care aplicase în acest sens viza sa pe adresa de înaintare a cauzei cu respectiva propunere. 

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Ionel Iorga şi că, în ultima decadă a lunii noiembrie 2013, a extras dintr-un dosar penal, cu intenţie, fără acceptul ofiţerului de poliţie care făcuse cercetarea penală, referatul cu propunere de neîncepere a urmăririi penale întocmit în cauză şi adresa de înaintare către unitatea de parchet, împiedicând astfel soluţionarea cauzei respective. 

Pe 12 mai, Tribunalul Brăila l-a achitat pe ofiţerul de poliţie judiciară  de acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice, şantaj şi sustragere sau distrugere de înscrisuri. Ionel Iorga a fost condamnat totuşi la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Galaţi, care a decis pe 8 septembrie să îl menţină sub control judiciar pe Şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite