Personalul medical din spitalele gălăţene cere să fie testat pentru COVID-19: „E o situaţie reală şi gravă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi FOTO Arhivă Adevărul
Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi FOTO Arhivă Adevărul

Situaţia cea mai complicată este la Spitalul de Boli Infecţioase, unde 20 de angajaţi au fost trimişi în izolare la domiciliu după ce au intrat în contact cu o colegă testată pozitiv la COVID-19. Niciunul nu a fost testat.

Aplicarea procedurilor stabilite de autorităţi privind testarea (sau mai bine zis lipsa de testare a) personalului medical pentru COVID-19 a început să provoace probleme în spitalele din Galaţi. Oamenii se tem de o eventuală infectare, mai ales că trei asistente de la trei spitale din municipiu – Boli Infecţioase, Pediatric şi Judeţean – au fost depistate pozitiv, motiv pentru care colegii lor cer să fie şi ei testaţi.

Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu câte toate cele trei asistente au intrat în contact cu diverse persoane (inclusiv colegi de muncă) în perioada dintre întoarcerea în ţară (respectiv 13 martie, după ce au fost în Turcia, într-o zonă care pe atunci nu era considerată de risc) şi momentul depistării bolii (24 martie).

Iar asta nu este tot. În autocarul cu care au călătorit asistentele au mai fost încă 36 de persoane, unele dintre acestea fiind tot cadre medicale din judeţul Galaţi, lucru pe care autorităţile au preferat să-l ţină sub tăcere dintr-un motiv neclar, având în vedere că articolul 54 din Decretul privind instituirea stării de urgenţă impune „informarea corectă şi obiectivă a populaţiei”.

Sindicatul „Solidaritatea Sanitară” a cerut deja, în numele membrilor săi, testarea de urgenţă pentru COVID-19 a tuturor cadrelor medicale şi renunţarea la completările aduse în 24 martie metodologiei specifice.

„Această situaţie ne întăreşte suspiciunea existenţei unei intenţii ascunse a guvernanţilor de a practica imunizarea forţată a salariaţilor din Sănătate, prin încălcarea dreptului acestora la protecţia sănătăţii şi a securităţii în muncă. Federaţia Solidaritatea Sanitară respinge categoric o astfel de procedură, ea încălcând în mod grav drepturile fundamentale ale salariaţilor şi ale membrilor familiilor acestora”, se  menţionează în comunicatul transmis de sindicat.

Răspunsul autorităţile centrale şi locale la solicitarea personalului medical şi al sindicaliştilor este însă un categoric „nu”, motivele fiind mai degrabă birocratice decât logice.

„Potrivit metodologiei, personalul medical asimptomatic din spital nu poate fi testat de către DSP Galaţi. La categoria de persoane care nu fac obiectul testării pentru coronavirus intră şi contacţii asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personalul medico-sanitar. Pentru aceştia, se recomandă autoizolare la domiciliu timp de 14 zile şi testare ulterioară, în cazul apariţiei simptomatologiei conforme definiţiei de caz pentru coronavirus”, a declarat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi.

Un mesaj alarmant din partea unor angajaţi din Sănătate, legat de această situaţie, a fost publicat pe 27 martie de cotidianul „Viaţa Liberă” din Galaţi, care precizează că a primit informaţia pe adresa redacţiei.

„Suntem asistente la Spitalul de Boli Infecţioase. Avem o colegă testată pozitiv cu COVID-19. Aceasta a intrat în contact cu 70 la sută din personalul medical, dar conducerea spitalului refuză să ne testeze. Spun că nu ne pot testa pentru că s-a schimbat metodologia şi ne cheamă în continuare la serviciu. Au izolat la domiciliu doar persoanele care un intrat în contact direct şi nu au purtat mască. Cele care am avut mască chirurgicală mergem în continuare la serviciu. Au zis că ne testează doar dacă avem simptome. Tot personalul este îngrijorat. Vă rugăm să ne ajutaţi. Din trei secţii, am rămas personal dintr-o singură secţie pentru a deservi tot spitalul. E o situaţie reală şi gravă”, este mesajul atribuit unui grup de asistente de la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite