Pericolul apariţiei bolilor la culturile de toamnă este major în această perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Grâul este predispus la boli de toamnă Foto: Adevărul
Grâul este predispus la boli de toamnă Foto: Adevărul

De multe ori, anumite atacuri trec neobservate sau potenţialul lor distructiv nu este apreciat corect, motiv pentru care pierderile de producţie sunt mari. După ce infecţia s-a realizat din sămânţă, tratamentele ulterioare au o eficientă scăzută sau sunt total ineficiente, realizând o cheltuială inutilă.

La cerealele de toamnă există permanent pericolul transmiterii prin sămânţă sau prin sol a unor patogeni deosebit de păgubitori care împreună pot cauza pierderi mari de recoltă, de aceea nu trebuie neglijată protejarea culturilor prin implementarea unui sistem de măsuri de prevenire şi combatere integrată.

Alături de măsurile agrofitotehnice, rezistenţa cultivarului şi protejarea hiperparaziţilor, se impune ca verigă obligatorie tratamentul chimic al seminţelor.

O dată înfiinţate culturile de grâu, fără a se lua măsuri corespunzătoare de prevenire, există pericolul de a fi atacate cu diferite grade de dăunare, iar în perioada de vegetaţie nu se mai poate interveni cu alte metode de protecţie.

n cazul grâului de toamnă semănat după alte plante decât cereale păioase, pentru prevenirea şi combaterea speciilor Tilletia caries şi Tilletia foetida, care produc mălura comună şi Fusarium sp., care produce fuzarioza rădăcinilor, coletului şi plantulelor, sunt recomandate o serie de produse comerciale pentru a fi utilizate, după cum urmezaă: Amiral 3FS (1 l/t), Celest Star (1 l/t), Dividend Star (1 l/t), Lamardor (0,150 l/t), Semnal 500 FS (2,5 l/t) etc.

Specialiştii spun că pentru prevenirea pagubelor pe care le provoacă viitoarelor culturi de cereale diverse specii de afide, larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) sau viermii sârmă (Agriotes sp.) sunt recomandate o serie de insecticide: Nuprid Max 222 FS (2,5 l/t), Sirius Extra (2,25 l/t), Sentinel Syn 600 FS (1 l/t), Picus 600 FS (1 l/t), Cruiser 350 FS (1,5 l/t).

Eficacitatea tratamentului creşte pe măsură ce seminţele sunt foarte bine şi uniform acoperite cu produsul finit.

“Pentru condiţiile din această toamnă, când vom fi nevoiţi să revenim cu grâu după grâu în anul al II-lea, pe o suptrafaţă mai mare de 30%, se impune cu acuitate efectuarea tratamentelor la sămânţă cu insecto-fungicidele recomandate şi folosite în zonă”, declară specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi. 


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite