Patiseriile şi covrigăriile, luate la puricat de Protecţia Consumatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii Protecţiei Consumatorului au verificat, în perioada 19-23 aprilie, respectarea prevederilor legale referitoare la modul de fabricare, comercializare, etichetare şi prezentare a produselor de patiserie, a gogoşilor şi covrigilor. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale din care opt amenzi în valoare de 15. 700 lei.

Neregulile depistate se referă la calitatea produselor comercializate, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare şi neprecizarea datei limită de consum.

Vânzarea de produse cu gramaj necorespunzător. De exemplu, au fost găsiţi  “covrigi împletiţi”  cu masa medie  de 72 g/bucata faţă de 80 g/ bucata afişată,  “ covrigi ochelari” cu masa medie determinată  de 35 g/ bucata faţă de 40g/bucata afişată.

Utilizarea în procesul de fabricaţie al produselor de materii prime necorespunzătoare calitativ ( seminţe de mac cu miros şi gust nespecific -de încins) ; fără elemente de identificare – caracterizare sau cu elemente incomplete (ciocolată menaj albă Foloe, fără a avea precizată data durabilităţii minimale ; făina fără elemente de identificare; drojdie Pakmaya a 500g/ bucata, complet neetichetată ( scoasă din ambalaj).

Lipsa informaţiilor privind gramajul s-a constatat în cazul produselor: cornuri cu ciocolată, polonezi, cornuri simple ( fără a avea precizată cantitatea netă pe eticheta de marcaj);

Informaţii incomplete privind compoziţia produsului. De exemplu, cozonac care nu are  înscrise in lista de ingrediente “ sare iodată” deşi se utilizează, precum şi numele specific al amelioratorilor utilizaţi, prajituri (ruladă cu cremă; tartă cu fructe) fără precizarea datei limită de consum, saleuri “Maira” a 300g/ambalaj, produse care au menţionat pe eticheta de marcaj, ca ingredient compus “ margarina”, fără a fi inscrisă şi lista propriilor ingrediente; produse ce au menţionate în lista de ingrediente materia auxiliară “gem” şi/sau “ gel de fructe”, fără a se preciza şi fructul din care este obţinut ingredientul sau fructele folosite în amestec.

Produse comercializate vrac, cu elemente de identificare incomplete, ex: covrigi săraţi, covrigi împletiţi , fără a avea  afişata denumirea completă.

De asemenea, au fost găsite produse fără preţ afişat. De exemplu, corn cu rahat şi ciocolată, cozonaci, gogoşi, cornuleţe cu rahat, precum şi comercializarea produselor fără afişarea preţurilor  pe unitatea de masură. Au fost controlate produse în cantitate de 91,35 kg din care 96,8 %(  88,45kg) au prezentat abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor.
 
Urmare controlului, au fost dispuse măsuri de oprire temporară din comercializare la produse în cantitate de 76,45 kg în valoare de 918,2 lei, precum şi oprirea definitivă din comercializare la produse în cantitate de 12 kg în valoare de 115 lei.    
    
Sfaturi pentru consumatori

Protecţia Consumatorului recomandă ca la cumpărarea produselor să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în  care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.

De asemenea, la cumpărarea produselor de patiserie, gogoşi,verificaţi cu atenţie aspectul, integritatea acestora pentru a vă forma o impresie asupra gradului de prospeţime. Nu cumpăraţi produse cu aspect de vechi, miros şi culoare modificată.








Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite