Parcul Industrial Galaţi-paragină de lux! 2,2 milioane de euro a înghiţit din 2006 şi până în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul Industrial pare să fi încremenit în faza de proiect, cu toate că deja s-au investit sume impresionante. Primarul Dumitru Nicolae promite că anul acesta lucrările la Parc vor fi încheiate.

În timp ce alte oraşe mari din ţară se pot lăuda că au un parc industrial destinat stimulării afacerilor din sfera producţiei,Galaţiul nu dispune încă de o asemenea facilitate.

Deşi din 2006 au fost alocate conform Primăriei 9,1 milioane de lei, în cea mai mare parte de la bugetul local, rezultatele sunt cel puţin „discrete". Astfel în „curtea" Parcului Industrial se pot vedea doar o clădire neterminată (a viitorului corp admistrativ), scheletul unei hale şi câteva sute de segmente de bordură.

Primarul Dumitru Nicolae a încercat să ne convingă de contrariu, prezentând o listă cu investiţiiile realizate. Acesta a ţinut să infirme toate acuzaţiile aduse legate de modul defectuos în care s-ar fi cheltuit banii în Parcul Industrial. Mai mult, edilul a negat şi suma de 204 miliarde de lei vechi despre care consilierul Marius Stan a spus că ar fi fost investită de la înfiinţarea parcului şi până în prezent.

Iată cifrele Primăriei

Conform documentului prezentat de primar, la Parcul Industrial din Zona Liberă, valoarea de investiţii ofertată (cu TVA de 19 la sută) la 25 august 2006 este de 16.851.662,67 lei.

Valoarea decontată până la 31 decembrie 2010 (cu TVA 19 şi 24 la sută şi indice de reactualizare) este de 9.155.635,03 lei. Rest de executat la 1 ianuarie 2011 (cu TVA 24 la sută şi indice de reactualizare) - 11.114.325,1 lei.

Astfel, reţeaua de canalizare, realizată în proporţie de 57 %, are o valoare totală de 1,6 milioane lei. Pentru reţeaua de apă din incintă s-au cheltuit deja 211.731 lei dar mai sunt de executat branşamentele.

Un mare semn de întrebare ridică „drumurile şi platformele" care au o valoare de 5,1 milioane lei din care s-au cheltuit, până la data de 31 decembrie, 1,6 milioane lei.

Dacă reţelele de apă şi canalizare nu se văd pentru că sunt îngropate (şi considerăm că sunt la locul lor), drumurile şi platformele sunt invizibile pentru că pur şi simplu nu există. Nici reţeaua de iluminat nu există, deşi s-a achiziţionat cablu în valoare de 1,4 milioane de lei.

image

Mai aflăm că pavilionul administrativ este finalizat în proporţie de 61%, iar până la data de 31 decembrie s-a investit 1,5 milioane de lei din 2,4 milioane lei. Pentru anul în curs a mai rămas de executat lucrări în valoare de 941.256 lei. Nu s-a realizat arhitectura şi instalaţiile interioare sanitare, electrice şi termice.

Conform raportului oficial al Primăriei, hala depozitare piese este finalizată în proporţie de 85%. Din totalul de 979.411 lei, Primăria raportează că s-a investit 837.390 lei. Nu s-au executat însă instalaţiiile interioare şi arhitectura.

Rezervorul de apă este gata în proporţie de de 89%. Din totalul de 458.020 lei s-a investit până acum 411.169 lei. Mai sunt de realizat hidroizolaţia şi împrejmurare rezervor. Bazinul de retenţie are o valoare de 1,4 milioane lei, iar până acum s-a realizat lucrări în proporţie de 95% Nu s-a realizat instalaţia de epurare şi cuplare la refluare pluvial şi menajer.

image

Reţelele de comunicaţii au o valoare de 117.507 lei şi nu s-a realizat nimic până la această dată. Împrejmuire porţi şi cabine porţi s-au realizat în valoare de 99,88% , investiţie care a costat 92.000 lei.

Riscăm să rămânem fără aviz

Mai puţin de şase luni de zile are la dispoziţie municipalitatea pentru a activa parcul industrial. În caz contrar, Ministerul Administraţiei şi Internelor ne va retrage titlul de parc industrial.

Primarul Nicolae susţine că nu există niciun risc în acest sens, iar investiţia va fi finalizată în timp util: "Cu toate presiunile politice care se fac, parcul industrial va fi gata. Nu ni s-a retras încă titlul de parc industrial şi nu se va retrage. Liberalii au făcut scandal pentru că voiau să treacă Parcul Industrial la Zona Liberă. Acesta a fost un interes prost mascat. În niciun caz nu vrem să-l alipim Zonei Libere".

Nici ameninţarea că ni se retrag cele 3,5 milioane de lei (considerate ajutor de stat) nu-l sperie pe primar: „La un parc de ăsta participă Primăria şi mai ajută şi statul cu achitarea unor cheltuieli. Cele 9  milioane de lei sunt bani de la bugetul local şi de la stat. Suma de la bugetul de stat există. Dacă nu rezolv, trebuie să dau banii înapoi", a spus primarul.

image

Nici vorbă de investitori

La ora actuală, nu există nici măcar un singur investitor interesat să-şi aducă firma în parcul industrial: "Firmele care vor să investească vor să vadă canalizarea, curentul, apa potabilă. Dacă dăm bani, vor fi gata repede", spune edilul-şef.

Primarul a desluşit şi misterul legat de fostul director al PIG, Viorel Munteanu: "De Parcul Industrial s-a ocupat în prima fază Viorel Munteanu. Apoi, şi-a dat demisia. Domnul Munteanu nu a fost plătit, lucra în Primărie şi printre alte treburi a avut şi sarcina asta. În momentul acesta, nu există niciun reprezentat al Primăriei desemnat pentru Parcul Industrial", a încheiat Nicolae.

Primarul Nicolae susţine că suma de 8,2 milioane de lei prinsă în bugetul pe 2011 al municipiului Galaţi, pentru Parcul Industrial, va fi suficientă pentru finalizarea acestui obiectiv şi nu va mai fi nevoie de suplimentarea fondurilor: 

"Trebuie să terminăm Parcul cu banii pe care i-am prins. Nu este nimic în neregulă cu Parcul Industrial. Nu ni s-a retras şi nici nu ni se va retrage titlul de Parc Industrial. Cu 82 de miliarde de lei vechi îl terminăm. La Cluj, Arad, Ploieşti, unităţile militare au fost transformate în parcuri care funcţionează cu succes acum. Noi nu am putut, că nu am avut de unde", a spus primarul.

image

Reamintim că Parcul Industrial a fost un subiect extrem de mediatizat la ultima şedinţa a Consiliului Local, când propunerea referitoare la alocarea sumei de 7 milioane de lei din împrumutul care va fi făcut de Primărie, a fost respinsă de aleşii locali.

„Necesitatea prinderii acestor bani a reieşit dintr-o adresă primită de la Ministerul Dezvoltării prin care dacă nu activăm în şase luni acest Parc ni se retrage titlul de Parc Industrial. Dacă nu reactivăm şi investiţia, cele 3,5 milioane de lei care sunt considerate ajutor de stat se vor retrage cu majorări de întârziere şi nu numai. Situaţia este destul de gravă", a explicat  consilierilor Doina Stamate, directorul Economic al Primăriei Galaţi.

Primarul  Nicolae nu a putut însă arăta adresa trimisă de la Ministerul Dezvoltării prin care municipalitatea era somată să termine în şase luni lucrările. "După ce o s-o avem, o vom da!  Doamna Stamate e la Bucureşti. Nu văd ce vă agită aşa tare problema asta", a spus răspicat acesta.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite