Majoritatea traficanţilor de moarte care vindeau droguri amestecate cu otravă de şobolani au scăpat de închisoare şi au fost trimişi să muncească la bibliotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Galaţi a finalizat dosarul în care au fost puse sub acuzare 20 de persoane pentru trafic de droguri, după ce procurorii DIICOT Galaţi au descoperit că acestea puseseră pe picioare o vastă reţea, prin care vindeau tinerilor dornici de noi experienţe marijuana amestecată cu ceaiuri medicinale, produse chimice de sinteză şi otravă de şobolani.

Reţeaua de traficanţi de droguri a pus pe jar autorităţile din oraşul Galaţi în 2014 şi 2015, după ce sute de tineri au avut nevoie de spitalizare în urma intoxicării cu o substanţă necunoscută. Oamenii legii au descoperit ulterior că elevi de liceu, cei mai mulţi minori, au consumat droguri, dar medicii nu reuşeau să identifice cu exactitate substanţa. 

Majoritatea pacienţilor ajunşi în stare gravă la spital erau foarte tineri, cu vârste cu prinse între 14 şi 18 ani, ceea a provocat o operaţiuni de proporţii a procurorilor DIICOT Galaţi, în vederea depistării traficanţilor şi a sursei de droguri.  

Din intervievarea pacienţilor rezultase foarte clar că intoxicaţiile se produceau în special în apropierea unor şcoli şi licee, acolo unde acţionau traficanţii care vindeau ţigări pe care le recomandau ca fiind cu marijuana.  De asemenea, a mai rezultat că ţigările respective erau foarte ieftine (în comparaţie cu preţul obişnuit din piaţa neagră), ajungând să se vândă cu doar 8-10 lei bucata. Era  un semn clar că nu conţineau canabis, ci cu totul alt tip de otrăvuri. 

„Inculpaţii au compensat preţul relativ mic practicat la comercializarea către consumatorul final (în medie 10 lei doza de 0,25 grame fragmente vegetale conţinând substanţe psihoactive, consumabile prin confecţionarea de ţigări artizanale şi fumarea acestora) cu numărul foarte mare de tranzacţii ilicite, inculpaţii deservind un număr foarte mare de consumatori”, au precizat procurorii DIICOT în rechizitoriu.

Practic, canabisul fusese amestecat cu ceaiuri medicinale, cu produse chimice de sinteză şi cu otravă de şobolani, după cum aveau să descopere ulterior medicii. În ianuarie 2015, s-a ajuns la concluzia că totul făcea parte dintr-o reţea infracţională de proporţii, iar 20 dintre  indivizii implicaţi au fost identificaţi şi puşi sub acuzare. În mai multe rânduri, traficanţii au avut dispute asupra controlului zonelor de comercializare a drogurilor. 

„Trebuie precizat că inculpatul Dumitru Mihai, deşi nu avea un control direct asupra activităţii infracţionale desfăşurate de ceilalţi inculpaţi, se erija în postura de lider al tuturor <<traficanţilor de spice-uri>> din municipiul Galaţi, purtând discuţii cu inculpaţii Seranfir Adrian Constantin zis <<Ciungu>> şi Perju Cristi Marius zis <<Creţu>> privind împărţirea zonelor din municipiul Galaţi în care îşi desfăşurau activitatea de comercializare, direct ori prin intermediarii (dealerii) folosiţi de către fiecare dintre aceştia”, se menţionează în rechizitoriu. 

48 de ani de închisoare

Pe 7 noiembrie, Tribunalul Galaţi a finalizat cercetarea judecătorească în dosar, condamnându-I pe protagonişti la pedepse ce totalizează aproape 48 de ani de închisoare. Cele mai mari pedepse le vor avea de executat Costişanu Ionuţ Mihai, zis „Marinelo”, şi Seranfir Adrian Constantin, zis „Ciungu”, condamnaţi la 7 ani si 4 luni închisoare, respectiv 7 ani de închisoare. Borş Daniel Ştefan şi Croitoru Dragoş vor sta după gratii 6 ani si 11 luni închisoare, respectiv  6 ani şi 4 luni inchisoare, în timp ce Dumitru Mihai, zis „Passat”,  are de executat 5 ani şi 4 luni închisoare.

Pedepse cu executare au primit şi Hamza Alin Sorin, zis „Limbă” , care va petrece 4 ani si 4 luni la închisoare, şi Mişu Claudiu, zis „Bigi”, condamnat  la 2 ani si 2 luni inchisoare. Alţi 13 membri ai reţelei de traficanţi au primit pedepse minore cu închisoarea, suspendate sub supraveghere, şi au fost trimişi de judecători să presteze muncă neremunerată la bibliotecă.

Astfel, Staicu Claudia Silvia, zisă „Clala”, a primit un an si 4 luni închisoare, iar Stângă Adi Viorel a fost condamnat la un an şi 6 luni închisoare, ambele pedepse fiind suspendate sub supraveghere, iar inculpaţii au fost obligaţi la 90 de zile de muncă neremunerată la Biblioteca ”V.A.Urechia” din Galaţi sau Primăria Galaţi.

Perju Cristi Marius, zis „Creţu”, a fost condamnat la un an si o lună închisoare, ca şi Voicu Alexandru Cătălin, zis „Bikerul”, în timp ce Vasilescu Marian, zis „Marinuţ”, Pârlea Aurelian, zis „Relu” şi Camară Bogdan Iulian  au primit câte 11 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere.

Capră Andrei, Giolea Ovidiu Andrei, Tureatcă Bogdan-Lili, zis „Bobeică” şi  Zontea Marcel Adrian  au primit câte 10 luni de închisoare, iar Pintilie Costică  a  fost condamnat la cea mai mică pedeapsă, respectiv 8 luni închisoare, toate sancţiunile penale amintite mai sus fiind suspendate sub supraveghere, iar inculpaţii fiind trimişi să  presteze 90 de zile de muncă neremunerată la Biblioteca ”V.A.Urechia” din Galaţi sau Primăria Galaţi. Decizia Tribunalului Galaţi nu este definitivă, putând fi atacată la instanţa superioară.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite