Investiţie unică în sud-estul României la Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi

Investiţie unică în sud-estul României la Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi

Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă din Galaţi FOTO Arhiva Adevărul/George Nica

Secţia a fost dotată cu un sistem complet pentru intervenţii chirurgicale pe creier şi coloana vertebrală. Valoarea investiţiei depăşeşte 7,5 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Consiliul Judeţean Galaţi şi de Ministerul Sănătăţii.

Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat, pe 4 decembrie, concretizarea unei investiţii unice pentru unităţile medicale din sud-estul României, beneficiară fiind Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi. În toată Moldova, doar la Iaşi mai există aşa ceva, iar în România o astfel de dotare există doar în alte şase spitale.

În fapt, este vorba de două achiziţii complementare (care însumate depăşesc 7,5 milioane de lei), care întregesc spectaculos dotarea amintitei secţii. Primul lot de echipamente este în fapt un sistemul format dintr-un dispozitiv de neuronavigaţie, un aspirator ultrasonic, un ecograf intraoperator şi o trusă endoscopică

Echipamentul medical va fi montat în sala de operaţie în perioada următoare. De asemenea, personalul medical va efectua stagii de pregătire pe acest tip de aparatură. Valoarea investiţiei este de 5 milioane de lei, fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Galaţi.

„Practic, cu acest sistem de ultimă generaţie, Galaţiul devine un centru regional de neurochirurgie. În plus, acum avem a doua cea mai dotată secţie de neurochirurgie din Moldova. Cu ajutorul acestui sistem, se poate crea un mediu virtual cu imaginile obţinute la tomograf, astfel încât medicii să poată localiza cu precizie leziunile cerebrale profunde. Apoi, se pot îndepărta pe cale chirurgicală tumorilor şi hematoamele fără afectarea vaselor de sânge ale creierului”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

„Noul echipament permite medicilor să vadă chiar în timpul intervenţiilor chirurgicale dacă mai există ţesut tumoral, iar cu trusa endoscopică se pot realiza şi la Galaţi operaţii de hernie de disc minim invazive. În plus, cu ajutorul acestui echipament medical vom putea face primii paşi şi în domeniul neurochirurgiei vasculare”, a adăugat Fotea.

Al doilea lot de echipamente medicale ajuns zilele acestea la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi are o valoare de 2,6 milioane de lei şi este compus dintr-un videoendoscop  compatibil cu sistemul Pentax, un ecograf multidisciplinar, o masă ginecologică, monitoare de funcţii vitale şi un aparat de radiologie cu braţ mobil.  De asemenea, în perioada următoare va ajunge şi o trusă complet echipată pentru intervenţii laparoscopice.

„Vom continua să aducem aparatură medicală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi. În câteva zile vom aduce un aparat de radiologie cu braţ mobil, care permite investigaţii chiar la patul bolnavului, pentru secţia de Neonatologie”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: