Galaţi: Inundaţiile de pe Siret şi Prut au făcut mierea amară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile sâcâitoare de la începutul verii şi inundaţiile de pe Siret şi Prut  au redus la jumătate producţia de miere de la Galaţi. La mentă, floarea soarelui şi salcâm, apicultorii n-au strâns aproape nimic pentru că ploile şi inundaţiile au coincis cu înflorirea.

Pagubele produse de inundaţii apar în domenii în care nici nu te aştepţi. Astfel, din pricina ploilor şi inundaţiilor, mierea gălăţeană  din acest an este înjumătăţită.

La floarea-soarelui peste 50%  din producţie a fost compromisă, la fel la cea de tei şi salcâm.

Galati: Producţia de miere de salcâm a scăzut la jumătate

Menta, inundată 100%

Câţiva apicultori care se aflau cu stupii la floarea-soarelui abia au scăpat cu viaţă de inundaţiile de pe Siret. Cu probleme s-au confruntat şi apicultorii care au trecut peste Dunăre, la tei, la Luncaviţa, şi care au rămas din cauza ploilor cu utilajele înfundate în nămol.

„În Lunca Prutului am scăpat ca prin urechile acului să nu ne trezim cu stupinele luate de ape. Apicultorii care au avut familii de albine suficient de puternice au apucat să mai strângă ceva. Din păcate, cei care aveau familii mai slabe au rămas cu ramele goale.

Menta a fost distrusă aproape în totalitate deoarece balta a fost inundată”  ne-a declarat George Osanu, apicultor şi preşedinte Asociaţiei Crescătorilor de Albine Galaţi. 

image

O altă problemă cu care se confruntă apicultori  este faptul că, în ultimii ani, agricultura românească este invadată de tot felul de soiuri de floarea-soarelui, care nu sunt atât de productive în privinţa polenului precum cele autohtone. 

Un factor nociv pentru mierea gălăţeană este şi combinatului siderurgic. Apicultorii spun că poluarea este dăunătoare atât pentru albine, cât şi pentru plante.

 „Noi suntem într-o zonă siderurgică, cu poluare foarte mare. Vrând-nevrînd, aceasta afectează solul, plantele, dar şi albinele. Indienii nu au investit nimic în mediu”, spune apicultorul.

De peste 15 ani, aproape toată mierea de albine din Galaţi este destinată exportului. Cei mai importanţi consumatori sunt nemţii, dar  ajunge şi pe pieţele din Spania, Portugalia şi Olanda.

Un  produs de lux

„Anul trecut au plecat din judeţul Galaţi 60 de tone de miere de albine. Anul acesta, din păcate, vor ajunge în Germania doar 30 de tone. Nemţii consumă 3 kilograme de miere pe cap de locuitor, iar ai noştri consumă 0,5 kg.

La noi este considerat un produs de lux.  Nu există putere de cumpărare. Ce să facă omul?  Să-şi ia pâine sau miere?”, a adăugat George Osanu.

Oficial, în judeţul Galaţi sunt 300 de crescători de albine, care au aproximativ 12. 000 de familii de albine.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite