Galati: Energie verde, produsă Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale vor să producă biogaz din deşeuri organice. Reprezentanţii Primăriei Galaţi spun că folosirea biogazului ar avea ca prim rezultat reducerea consumului de motorină cu 95%.

În curând, gălăţenii şi-ar putea  încălzi apartamentele, utiliza aragazurile sau umple rezervoarele automobilelor cu gaz extras din deşeuri organice.

Reprezentanţii Ecosal Galaţi spun că sunt şanse mari ca într-un viitor foarte apropiat oraşul de la malul Dunării să beneficieze de tehnologia necesară producerii de biogaz din astfel de resturi.

După  luni întregi de discuţii, serviciul public de salubrizare din cadrul Primăriei a reuşit să atragă de la Guvernul suedez o finanţare în valoare de 300.000 de euro.

Banii vor fi folosiţi pentru realizarea unui studiu de fezabilitate. Fabrica de biogaz ar veni astfel în completarea proiectului ce vizează amenajarea unei gropi de gunoi ecologice.

„Se presupune că, în viitor, noi vom selecta deşeurile direct de la sursă. Sticla va fi strânsă doar alături de alte sticle, iar plasticul - la plastic. Deşeurile organice vor fi şi ele depozitate separat”, a precizat Ion Ionescu, directorul serviciului public de salubrizare.

Statele dezvoltate din Europa au investit deja milioane de euro pentru a produce energie verde din dejecţii umane şi animale. Suedezii se dovedesc a fi nişte adevăraţi specialişti în domeniul prelucrării deşeurilor organice. Prin folosirea unei tehnologii speciale, specialiştii scandinavi produc biogaz chiar şi din dejecţii umane.

Biogazul reduce poluarea

Utilizarea biogazului astfel produs are ca prim rezultat reducerea poluării mediului. „Gazul produs din deşeuri vegetale protejează practic mediul înconjurător. Utilizarea biogazului va conduce la reducerea poluării în mod considerabil”, a spus Mihai Turcu, comisar şef al Comisariarului judetean Galaţi al Gărzii de Mediu.

Ion Ionescu susţine că suedezii au găsit un mod eficient de folosit biogazul. “În oraşul Malmo, am văzut butelii cu biogaz lichefiat instalate pe camioanele care transportau legume. Motorina era folosită doar pentru pornirea motorului. Toţi angajaţi primăriei foloseau pe maşini biogaz”, îşi aminteşte Ionescu.

Şeful Ecosal a mărturisit că serviciul pe care îl conduce cheltuie, lunar, aproximativ 170 de mii de lei doar pentru combustibil. Folosirea biogazului ar avea ca prim rezultat reducerea consumului de motorină cu 95%. Studiul de fezabilitate finanţat de suedezi va fi realizat în maxim 3 ani.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite