Edilul gălăţean adoptă modelul suedez în materie de obţinere a energiei ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată staţia de producere a biogazului construită în apropierea oraşului suedez Lindkoping. Foto:Flotech
Aşa arată staţia de producere a biogazului construită în apropierea oraşului suedez Lindkoping. Foto:Flotech

Edilul a reluat discuţiile cu guvernul Suediei şi cu firme din această ţară pe marginea unui proiect abandonat de vechea administraţie. Pentru ca gălăţenii să se încălzească plătind mai puţin, suedezii intenţionează să construiască în municipiul nostru o staţie de biogaz şi o termocentrală pe bază deşeuri.

Ca edil, Marius Stan a moştenit printre altele şi un proiect privind producerea de energie din deşeuri, abandonat în 2008 din motive inexplicabile. Acest proiect i-a atras atenţia mai ales că ar urma să beneficieze de sprijin aproape total din partea guvernului suedez şi a unor firme de profil din această ţară.

Interesul pentru proiectul abandonat de vechea administraţie a motivat recenta vizită a primarului Marius Stan, în Suedia, la Malmo şi Helsinger, unde, împreună cu viceprimarul Radu Cosca, a reluat discuţiile începute în 2006, în vederea construirii la Galaţi a unei staţii de biogaz şi a unei termoelectrocentrale care funcţionează şi ca incinerator de deşeuri menajere.

Cu toate că potrivit memorandumului semnat în urmă cu şase ani, partea suedeză se obliga finanţeze construcţia staţiei de biogaz şi să suporte 50% din costurile de realizare a studiului de fezabilitate, în valoarea de 460.000 de euro, Primăria Galaţi n-a continuat demersurile pentru punerea în practică a proiectului.

Valoarea investiţiei urma să fie cuprinsă între 10 şi 16 milioane euro, în funcţie de capacitatea staţiei de producere a biogazului din deşeuri menajere.


„Ideea este mai mult decât generoasă pentru municipiul Galaţi, motiv pentru care o să propun Consiliului Municipal continuarea acestei colaborări pentru staţia de producere a biogazului. După finalizarea studiului de fezabilitate, vom organiza o licitaţie pentru desemnarea companiei cu care să realizăm acest proiect", a declarat primarul Marius Stan.

Energie termică din... gunoi

Şi tot în contextul producerii de energie ieftină - cea termică suscitând un interes special pentru gălăţenii dependenţi de termoficare - primarul şi viceprimarul municipiului au explorat în Suedia posibilităţile de colaborare pentru construirea unei termoelectrocentrale pe bază de deşeuri la Galaţi.

Cei doi edili au purtat discuţii pe această temă cu autorităţile suedeze. Investiţia într-o astfel de staţie de incinerare producătoare de energie ieftină s-ar cifra la 150 - 200 de milioane de euro.

Anul trecut, fostul primar Dumitru Nicolae, a semnat un acord cu firma Usitall din Lindkoping, Suedia, firmă care ar fi urmat să construiască la Galaţi o asemenea centrală pe bază de deşeuri, însă actualul edil, Marius Stan, şi-a declarat dezacordul în legătură cu una dintre clauzele din document conform căreia Primăria Galaţi se angajează să cumpere întreaga cantitate de energie electrică produsă.

Stan a precizat că a cerut Usitall să accepte renunţarea la respectiva clauză pentru a putea fi reluate discuţiile pe marginea proiectului.

Primarul a mai spus că studiază şi ofertele altor potenţiali investitori specializaţi în acest domeniu al energeticii şi, în acest context, şi-a anunţat vizita în Italia unde urmează să discute cu reprezentanţii unei alte firme care construieşte centrale pe bază de deşeuri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite