Directorul spitalului din Tecuci a fost achitat de Tribunalul Galaţi în procesul în care DNA îl acuza de fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi fostul consilier judeţean Viorel Cristovici a fost achitat, în acelaşi proces. Judecătorii au concluzionat că procurorii DNA nu au adus sufieciente probe în sprijinul acuzaţiilor, aşa că a dat celor doi inculpaţi doar câte o amendă  administrativă de 650 de lei.

Lovitură de teatru în procesul în care medicul Dragoş Teodoru (fost director al Spitalului „Anton Cincu” din Tecuci la data producerii faptelor imputate) şi Viorel Cristovici (fost consilier judeţean şi patron al firmei Majestic Comexim SRL Tecuci) erau judecaţi, la sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de săvârşirea unor presupuse fapte de corupţie.

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi au decis, pe 12 octombrie 2015, să-i achite pe cei doi inculpaţi şi să le dea câte o amendă administrativă de 650 de lei. Cu aceeaşi sumă a fost amendată şi firma Majestic Comexim SRL Tecuci. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Galaţi.

Deşi sentinţa nu a fost deocamdată motivată, din încheierea de şdinţă rezultă că inculpaţii Dragoş Teodoru şi Viorel Cristovici nu a săvârşit fapte de corupţie ce pot fi probate, ci doar au fost parte a unui şir de coincidenţe şi erori. Mai mult decât atât, prejudiciul creat (şi constatat de Curtea de Conturi ca fiind o simplă „abatere finaciară”) a fost deja recuperat integral.

Achiziţiile presupus frauduloase s-au dovedit doar „abateri financiare”

Medicul Dragoş Teodoru, fost director al spitalului tecucean, a fost trimis în judecată de DNA, în februarie 2014, fiind acuzat de abuz în serviciu în legătură cu o serie de achiziţii făcute de unitatea medicală în 2007.

În rechizitoriu, procurorii anticorupţie susţin că, printr-un act adiţional la contractul de achiziţie a unor generatoare de curent (de la firma Majestc SRL Tecuci, patronată de fostul consilier judeţean Viorel Cristovici) preţul acestora  - 220.000 lei - a fost mărit în mod nejustificat, iar prejudiciul cauzat se ridică la 26.503 lei.

Dosarul a avut numeroase amânări până la acest moment, după ce la precedentele termene de judecată judecătorii au constatat ba că lipseşte dosarul de fond, ba că dr. Dragoş Teodoru nu are avocat, ba că mai trebuie o serie de expertize.

În cele din urmă, expertiza contabilă în caz a arătat că prejudicul amintit se încadrează (aşa cum stabilise deja şi Curtea de Conturi) la capitolul „abateri finaciare”, care, potrivit legislaţiei în vigoare, nu reprezintă infracţiune decât în situaţia în care vinovaţii refuză  cu rea-credinţă să acopere prejudiciul creat.

Contract de muncă suspendat, repus în drept de justiţie

Imediat după trimiterea în judecată a dr. Dragoş Teodoru (care între timp fusese demis din funcţie), spitalul „Anton Cincu” i-a suspendat acestuia contractul de muncă, sub pretextul că un medic corupt nu ar trebui să mai profeseze acolo.

Medicul a contestat decizia în instanţă şi, după doar câteva luni, a obţinut hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă de repunere în drepturi, inclusiv plata salariilor cuvenite pentru perioada cât a fost suspendat. Cu alte cuvinte, spitalul este bun de plată.

Pus în faţa situaţiei de a plăti despăgubiri către un manager care i-a produs prejudicii (cel puţin aşa părea situaţia până la decizia din 12 octombrie a Justiţiei), actuala conducere a spitalului a decis să nu mai aştepte finalizarea procesului penal în ceea ce-l priveşte pe Dragoş Teodoru şi a deschis un proces civil prin care solicită recuperarea daunelor stabilite de DNA.

În fapt, acţiunea este „la pachet” cu ultimul raport de control al Curţii de Conturi, având în vedere că alături de dr Dragoş Teodoru mai sunt reclamaţi câţiva angajaţi, iar despăgubirile pretinse sunt legate şi de alte tipuri de fapte, respectiv de plata unor drepturi salariale ilegale.

Acţiunea în ceea ce-i priveşte pe Cristovici şi Teodoru este cel puţin bizară câtă vreme, din ce constată chiar judecătorii Tribunalului Galaţi, prejudiciul a fost deja recuperat în întregime.

Este de remarcat, totodată, că acesta este primul dosar trimis în judecată de DNA Galaţi şi care se soldează cu o achitare, fie ea şi doar la instanţa de fond, deci nedefinitivă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite