Detaliile unei escrocherii româneşti ca-n filmele americane. Capul reţelei se prezenta drept om de afaceri şi folosea figuranţi pentru a imita un şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 27 de ani din Galaţi, membru al unei grupări specializate pe evaziune fiscală,  este protagonistul principal al unei escrocherii căreia i-au căzut victime mai mulţi oameni de afaceri, care au plătit mii de euro pentru iluzia construirii unor hale metalice la preţuri foarte mici.

Un membru al clanului Stănescu din Lieşti (judeţul Galaţi), cunoscut de oamenii legii pentru numeroasele infracţiuni comise, printre care se numără evaziunea fiscală şi tâlhăriile, a fost pus în libertate de judecătorii Tribunalului Ilfov, pe 11 iulie, cu toate că procurorii îl acuză de o înşelăciune estimată la peste 300.000 de lei.

Magistraţii au înlocuit arestarea preventivă cu controlul judiciar pentru următoarele 60 de zile în cazul lui Ferdinand Stănescu (27 de ani), care a înfiinţat două firme pe numele concubinei sale, Lenuţa Stănescu, şi pe al fratelui său, Mihalache. 

Bărbatul, care are doar trei clase, s-a folosit apoi de societăţile comerciale pe reţelele de socializare pentru a posta mai multe anunţuri privind construcţia de hale metalice la preţuri cu mult sub cele ale pieţei.

Aparenţa de legalitate i-a determinat pe mai mulţi români să îi vireze sume mari de bani, de ordinul miilor de euro, aceştia lăsându-se convinşi şi de aspectul de om de afaceri pe care Ferdinand Stănescu avea grijă să îl afişeze la fiecare întâlnire cu aceştia. Tânărul se prezenta ca un specialist în construcţii, dar nu şi-a dat niciodată adevăratul nume, folosindu-se de acte false.

Ca să pară mai credibil, venea şi cu patru, cinci persoane care se dădeau drept muncitori şi se făceau că muncesc, însă în realitate prezenţa lor era doar formală, pentru a-l convinge pe client că lucrarea va fi livrată la termen.

Când se vedeau cu banii, Ferdinand Stănescu şi complicii săi nu mai răspundeau la telefon. Una dintre persoanele prejudiciate este imobilizată în scaunul cu rotile şi a plătit 15.000 de euro pentru construcţia unei hale, care urma să devină un centru de recuperare neurologică. Ferdinand Stănescu şi complicii săi au luat banii în  septembrie 2017, iar construcţia nu a mai fost ridicată.

Mai mulţi păgubiţi au depus plângeri la Poliţia din Ilfov, iar oamenii legii i-au identificat rapid pe escroci. Ferdinand Stănescu şi celelalte persoane implicate în ”afacerea” cu hale au fost ridicaţi de poliţişti dintr-un hotel din Popeşti-Leordeni, alături de ”muncitorii” de care se folosea pentru a comite înşelăciunile, chiar înainte de a comite o nouă înşelăciune în localitatea Jilava.

În urma percheziţiilor efectuate la membrii clanului Stănescu din Lieşti, oamenii legii au ridicat mai multe contracte, ştampile, carduri, bani, cărţi de identitate false, despre care se bănuieşte că au fost folosite pentru a comite escrocheriile. Cu aceeaşi ocazie, procurorii au pus sechestru şi pe mai multe autoturisme.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite