Despăgubire record în Italia pentru familia unui român lăsat să moară cu zile

Despăgubire record în Italia pentru familia unui român lăsat să moară cu zile

FOTO arhivă Adevărul

Familia unui român va primi daune de 650.000 de euro de la Spitalul din Perugia pentru malpraxis. Bărbatul ar fi avut şanse mari de a rămâne în viaţă dacă i s-ar fi făcut la timp o biopsie pulmonară şi i s-ar fi descoperit un nodul canceros.

Totul a început pe 19.02.2010, când un român, I.I.M., care era dependent de fumat de ani de zile, s-a prezentat la Spitalul din Castiglione del Lago şi a fost transferat ulterior la Spitalul Silvestrini din Perugia în regim de urgenţă  pentru că  se simţea foarte rău.

De atunci a început coşmarul familiei, care a durat mai bine de 4 ani, culminând cu decesul bărbatului, în anul 2014. în mai 2010, bărbatul a fost supus unei tomografii PET – CT total body, dar nu si la examenul indicat în scrisoarea de externare – efectuarea unei biopsii a nodulului găsit la lobul plămânului drept, examen care ar fi făcut posibilă identificarea în timp util a unui nodul canceros.

Familia a susţinut că lipsa unei biopsii pulmonare a dus la o reducere considerabilă a şanselor de vindecare a bărbatului. În plus, diagnosticul pus greşit a schimbat radical prognosticul neoplasmului din favorabil (o intervenţie chirurgicală de lobectomie pulmonară superioară pentru a realiza recuperarea clinică completă) până la nefavorabil (în care neoplasmul s-a dezvoltat ulterior) şi s-a constatat că managementul clinic diferit ar fi putut evita rezultatul letal al bolii.

Au ignorat indicaţiile medicului radiolog

”Judecătorul a considerat munca personalului medical al Spitalului Silvestrini insuficientă. În perioada februarie – mai 2010 au omis, în faţa necesităţii binecunoscute de diagnosticare precoce a bolilor oncologice, în prezenţa unui nodul pulmonar „suspect” şi cu indicaţia expresă a medicului radiolog, să se procedeze biopsia formaţiunii găsite, rezultând o întârziere de aproximativ 3 ani în diagnosticul de neoplasm, cu agravarea consecinţelor bolii şi reducerea drastică a posibilităţilor de vindecare şi de supravieţuire.”, scrie judecătorul în motivarea sentinţei.

În consecinţă, spitalul Silvestrini din Perugia a fost obligat la despăgubiri substanţiale. Soţia şi copiii românului decedat vor primi 597.780 de euro, la care se adaugă dobânzile aferente, ceea ce înseamnă o sumă totală de aproximativ 650.000 de euro.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Medic acuzat de malpraxis. „I-am dat mii de euro şi ea mi-a omorât copilul”. Doctorul respinge acuzaţiile

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările