Cum se pregăteşte apetisanta ciorbă de dovlecei umpluţi. Secretul reţetei olteneşti care nu dă greş niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbă de dovlecei umpluţi Foto: www.gustos.ro
Ciorbă de dovlecei umpluţi Foto: www.gustos.ro

Preparatul este gătit în special în Oltenia, dar a fost „împrumutat“ odată cu trecerea timpului şi de locuitorii din celelalte regiuni ale ţării.

Începem prin a spăla dovleceii, îi tăiem în două pe lungime şi le scoatem miezul. Presărăm puţină sare peste ei şi îi lăsăm deoparte. Tocăm carnea de vită, curăţăm ceapa şi o punem la călit, la foc mic.

”Peste ceapa aflată la sotat vom adăuga carnea şi amestecăm permanent. Opărim orezul sau îl putem căli alături de celelalte ingrediente. Punem sare şi piper după gust şi după câteva minute luăm de pe foc carnea şi o lăsăm să se tempereze”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

 Ingrediente:

-Dovlecei-două kilograme;

-Carne de vită tocată-500-600 de grame;

-Oase-1,5 kilograme;

-Morcovi-2-3 bucăţi;

-Ceapă-două bucăţi;

-Ţelină-100 de grame;

-Orez-o cană;

-Ouă-trei bucăţi;

-Iaurt (500 de grame) sau smântână (250 de grame);

-Făină-două linguri;

-Ulei-două linguri;

-Mărar-o legătură;

-Pătrunjel-o legătură.

Vom folosi doar albuşurile de la ouă, pe care le vom adăuga în umplutura de carne, ceapă şi orez, unde vom pune şi mărar şi pătrunjel tocate mărunt. Separat, vom pregăti ciorba. Punem oasele la fiert după ce le-am spălat şi tăiat, dacă este cazul, astfel încât să încapă în oală. Adăugăm apoi şi legumele rămase în ciorbă. Umplem dovleceii cu compoziţia amintită, care va fi dată în prealabil prin puţină făină, rolul ei fiind de a lega mai bine compoziţia.

”Adunăm spuma rezultată, punem sare după gust şi aşezăm ardeii într-un recipient fără să îi îngrămădim, turnând supa fierbinte peste ei. Îi vom lăsa să fiarbă la foc potrivit spre mic timp de 35-40 de minute, astfel încât să nu avem surpriza neplăcută ca dovleceii să se sfărâme”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

Din gălbenuşurile rămase de la cele trei ouă, făină, un praf de sare şi iaurt sau smântână vom face un amestec, pe care îl vom adăuga în ciorbă, pe care o vom acri fie cu sare de lămâie, fie cu borş. Dovleceii umpluţi îi vom aşeza pe o farfurie, iar peste aceştia vom adăuga supa dreasă, presărând deasupra puţin pătrunjel, şi îi vom servi cu pâine de casă.

Mâncare de castraveţi muraţi

Curăţăm şi punem ceapa la călit până se înmoaie. Tăiem apoi carnea în bucăţi mici, ca pentru tochitură, şi o punem peste ceapă la sotat. Punem sare după gust şi adăugăm apă cât să cuprindă carnea şi ceapa, după care le acoperim cu un capac.

”Vom lăsa recipientul pe foc până constatăm că s-a înmuiat carnea. Dacă este nevoie, completăm cu apă de câteva ori, astfel încât carnea să se înmoaie bine. Scoatem castraveţii din borcan şi îi punem la desărat, de preferat cu o seară înainte. Este important să facem această procedură bine pentru că preparatul nostru nu trebuie să aibă um gust acru”, precizează maestrul Nichi Mărăcine.

mancare de castraveti murati Galati

Mâncare de castraveţi muraţi FOTO www.petitchef.ro

Ingrediente:

-Carne de porc, vită sau oaie-500-800 de grame;

-Castraveţi muraţi în saramură-500-800 de grame;

-Pastă de tomate-200 de grame;

-Ulei-100 de mililitri;

-Mărar-o legătură;

-Ceapă-două bucăţi;

-Cimbru-o crenguţă;

-Făină-o lingură.

Tăiem castraveţii rondele şi îi punem peste carne şi ceapă alături de o crenguţă de cimbru, ca să îşi lase aroma, mestecăm permanent şi completăm cu apă până când acoperim toate ingredientele, continuând fierberea pentru încă 5-10 minute. Dizolvăm pasta de tomate în puţină apă şi o adăugăm peste castraveţi şi celelalte ingrediente.

Lăsăm preparatul pe foc pentru alte 5-10 minute, punem sare şi piper după gust şi legăm mâncarea cu o lingură de făină amestecată în prealabil cu puţină apă. După alte 5-10 minute de tratament termic, retragem mâncarea de pe foc şi adăugăm mărarul. Mâncarea de castraveţi muraţi poate fi servită cu pâine de casă sau cu mămăligă, în funcţie de preferinţe.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite