Cum să economiseşti bani cu propriul carburant: biodieselul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biodieselul este un combustibil lichid care poate înlocui combustibilul diesel. Este realizat din plante oleaginoase (rapiţă, floarea soarelui, soia) şi poate merge la fel de bine pe motoare de automobile, camioane, autobuze şi chiar vapoare.

Statisticile spun că în România procentul automobilelor care merg pe motorină este în jur de 37% din totalul de 6,3 milioane de automobile înregistrate, un procent destul de însemnat. Reţeta pentru a produce biodiesel este destul de simplă.

”Biodieselul este o alternativă simplă şi ieftină la combustibilii fosili, ce poate aduce economii însemnate pe termen lung. Biodieselul este un combustibil lichid care poate înlocui în mod normal combustibilul diesel. Este făcut din plante oleaginoase, cum ar fi rapiţa, floarea soarelui şi soia”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Statisticile spun că în ţara noastră procentul automobilelor pe motorină este în jur de 37% din totalul de 6,3 milioane automobile înregistrate, un procent destul de însemnat.

Există câteva avantaje importante ale folosirii biodieselului:

- Este un combustibil care poate fi produs rapid;

- Poate fi făcut din ulei vegetal folosit (ce provine de la prăjelile din restaurante);

- Reduce riscurile de sănătate asociate cu dieselul obţinut din petrol (motorină). Emisiile de biodiesel arată o scădere a nivelurilor de hidrocarburi aromatice policiclice nitrate, care au fost identificate ca potenţiale componente cancerigene. Cu alte cuvinte, este mai ecologic;

- Nu poluează la fel de mult ca motorina sau benzina ;

- Elimină emisiile de sulf în atmosferă cu peste 98%;

- Reduce emisiile de CO2 cu aproape 90%, NOX, CO, şi particule în suspensie în atmosferă;

- Foloseşte resurse locale (culturi de rapiţă);

- Crează noi locuri de muncă pentru cultivarea rapiţei şi producţia metilesterului;

- Preţ stabil al carburantului la consumator  prin deconectarea de preţul petrolului;

- aer mai curat pentru locuitorii din zonele urbane.

”Gradul de vâscozitate al biodieselului se măreşte doar în sezonul rece, motiv pentru care vă recomand să puneţi atunci în rezervor 50% biodiesel şi 50% motorină”, precizează inginerul Marcel Boghian.

Există mai multe reţete de preparare a biodiesel-ului, dar specialiştii recomandă precauţie: numai o persoană cu pregătire în domeniu poate produce o asemenea substanţă, deoarece manevrarea ingredientelor poate deveni periculoasă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite