Cum ajung studenţii de la facultăţile din Galaţi să facă practică la ArcelorMittal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţi la internship la ArcelorMittal FOTO AM Galaţi
Studenţi la internship la ArcelorMittal FOTO AM Galaţi

Pregătire Internshipurile pe platforma siderurgică de la Galaţi sunt printre cele mai căutate din ţară, dar şi printre cele mai solicitante, reprezentând o oportunitate pentru studenţi de a-şi verifica cunoştinţele teoretice dobândite în timpul facultăţii, dar şi o carte de vizită de neignorat pentru o carieră în cadrul companiei siderurgice sau a altor firme din România.

Lansat în 2012, programul Internship de la ArcelorMittal Galaţi este destinat studenţilor din toţi anii de studiu şi proaspeţilor absolvenţi şi a fost conceput pe patru direcţii majore: sesiuni tematice, stagii de practică, vizite pe platforma siderurgică şi şcoala de vară. Ulterior, programul a fost extins şi cu alte acţiuni, precum întâlniri cu directorul general al combinatului siderurgic. 

În cei şase ani de când a fost lansat, sute de tineri au absolvit Şcoala de Vară şi zeci dintre aceştia au fost angajaţi ca specialişti la ArcelorMittal Galaţi. De asemenea, mai mult de 700 de studenţi au participat la sesiuni tematice, iar peste 300 dintre aceştia au vizitat combinatul.

„Pentru a obţine un internship la ArcelorMittal se dau interviuri foarte serioase, unul sau chiar mai multe, unde sunt testate cunoştinţele pentru un anumit proiect, pe care îl alege studentul.

Fiecare student poate alege trei proiecte din cele aproape 60 de proiecte care sunt disponibile. Interviul este unul foarte dur, în sensul că alături de experţi din departamentul de educaţie, participă şi tutorii proiectelor de internship şi se evaluează cunoştinţele tehnice şi, cred eu, şi determinarea fiecăruia“, ne explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi şi coordonatorul Cercul Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, din care fac parte doi studenţi care au câştigat internshipuri în 2018, Alexandru Andrei Dogaru şi Paraschiva Stavăr.

Povestea studenţilor al căror vis a devenit realitate

Alexandru Andrei Dogaru (20 de ani), student în anul I la Facultatea de Inginerie din Galaţi, este unul dintre cei mai promiţători studenţi la specializarea Ingineria Materialelor, el urmând să se ocupe de analiza debimetrelor cu diafragmă montate pe conducte cu diametrul mai mic de 50 de milimetri la combinatul siderurgic, după ce a câştigat un internship de trei luni.

Imagine indisponibilă

Alexandru Andrei Dogaru şi Paraschiva Stavăr FOTO Valentin Trufaşu

Practic, Alexandru va efectua  teste pentru a verifica pas cu pas modul în care curge un lichid sau gaz prin conductele amintite, astfel încât să poată veni cu soluţii pentru îmbunătăţirea acestora, dar şi pentru o montare mai eficientă a debimetrelor.

Tânărul este fascinat de simulările efectuate pe calculator, care se apropie foarte mult de cele din realitate, iar asta l-a şi determinat să dea la Facultatea de Inginerie, iar apoi să aplice pentru un internship la combinatul siderurgic.

„Vreau să mă ocup după absolvire de tot ce ţine de programare computerizată, dar nu aş exclude acum o carieră ca inginer în automatizări, ce ar însemna spre exemplu programări de utilaje industriale. Internshipul la combinatul siderurgic mă va ajuta să transpun în practică ce învăţ în facultate“, ne explică studentul. 

Paraschiva Stavăr (20 de ani), studentă în anul I la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Ingineria Materialelor, a câştigat şi ea un internship la ArcelorMittal de la Galaţi şi se va ocupa de un proces ce pare complicat şi foarte tehnic, dar care în esenţă este foarte simplu: adaptarea procesului tehnologic a unui tip de oţel (OEIL D1) pentru creşterea greutăţii şarjei şi utilizării oalelor de oţel lichid de 180 de tone.

Deschiderea şcolii de vară a ArcelorMittal Galaţi FOTO AMG

Pe româneşte, tânăra va efectua mai multe teste alături de specialiştii din combinat pentru a determina cum tipul de oţel amintit poate fi folosit în condiţii de siguranţă pentru creşterea greutăţii şarjelor de oţel. Iniţial, ar fi vrut să dea la Facultatea de Ştiinţe Politice, pentru că îi place să vorbească în public şi a fost la concursuri de dezbateri, dar pasiunea ei pentru Informatică, în special cea aplicată, a făcut ca în final să se orienteze către Inginerie.

„După absolvirea facultăţii, vreau să lucrez pe proiectare informatică şi simulare, iar internshipul la ArcelorMittal este o bună oportunitate de a face acest lucru“, ne mărturiseşte tânăra.

Cei doi studenţi au participat la conceperea şi testarea unui proiect, în cadrul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, ce vizează construcţia unui tren de pasageri folosit în aglomerările urbane.

Alexandru a efectuat zeci de simulări, folosind dinamica fluidelor, pentru obţinerea unei aerodinamici mai bune a trenului amintit. Studentul a luat în calcul viteze ale vântului de până la 200 de kilometri la oră, iar structura aerodinamică a trenului realizată de el a rezistat. Paraschiva s-a ocupat de analizarea vibraţiilor la coloanele care susţin structura de cale ferată pe care se deplasează trenul în zonele urbane.

Tânăra a realizat numeroase simulări la pilonii cu o înălţime de cinci metri care susţin aceste structuri, pentru a obţine varianta optimă care să asigure stabilitatea şi siguranţa platformei de transport feroviare.

Modelul candidatului ideal pentru internship

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi sunt în căutare constantă de oameni talentaţi care îşi pot valorifica cunoştinţele prin aceste sesiuni practice şi îşi pot crea ulterior un viitor în cadrul companiei. Internshipul este o cale pentru administraţia colosului siderurgic de la Galaţi pentru a-i descoperi pe studenţii cu potenţial.

Candidatul ideal pentru internship are un mod de gândire analitic, lucrează bine în echipă, este sincer şi pasionat, are iniţiativă, vrea să înveţe şi să devină cel mai bun pe sectorul pe care intenţionează să activeze.

„Studenţii vin cu propriile soluţii pentru rezolvarea a diverse probleme din combinat, sunt plătiţi ca orice salariat şi sunt coordonaţi de mentori din cadrul companiei“, ne-a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

Pe parcursul celor trei luni de internship, fiecare participant lucrează la un proiect concret, sub îndrumarea unui mentor şi împreună cu specialiştii de la ArcelorMittal. De asemenea, studenţii iau parte la sesiuni de training pe teme diverse, precum Safety Leadership, Fabrica, Project Management, Time Management, Inteligenţa Emoţională, interviul de recrutare, Public Speaking, Problem Solving şi la întâlniri cu managementul companiei. Şcoala de Vară a devenit deja o tradiţie la combinatul siderurgic.

Ca şi în ceilalţi ani, pe lângă ocazia de a dezvolta un proiect concret, studenţii au participat şi la instruiri pe teme ca: managementul timpului şi managementul proiectelor, tehnici de prezentare şi interviul de angajare.  În 2018,  tema sesiunii tematice a fost Digitalizarea în Mentenanţă, o oportunitate pentru studenţi de a interacţiona cu specialiştii din domeniul automatizărilor şi de a participa în mod real la procesul de digitalizare de pe platforma siderurgică.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite