Cum ne afectează căldura din punct de vedere psihologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile ridicate influenţează puternic sistemul nervos, emoţional şi fizic al unei persoane, spun specialiştii. În momentul în care căldura depăşeşte ceea ce se numeşte în termeni de specialitate indicele de confort, mulţi dintre noi îşi pierd concentrarea, devin stresaţi şi irascibili la serviciu sau în familie şi sunt predispuşi la îmbolnăvire mult mai uşor.

Studiile ştiinţifice au demonstrat că temperaturile ridicate influenţează în mod direct hipotalamusul. Acesta este centrul reglării vegetative din organismul uman, având funcţii foarte importante: termoreglare, foame şi saţietate, comportament hidric şi alimentar, acte instinctive şi manifestări vegetative instinctuale (frică, furie), reglează ritmul somn-veghe, coordonează activitatea glandelor endocrineşi influenţează metabolismul.

”Persoanele expuse la soare o perioadă mai lungă de timp suferă dezechilibre la nivelul creierului, iar acest lucru se manifestă prin dureri de cap, crampe musculare şi spasme. De asemenea, se accelerează circulaţia sanguină, iar asta face ca întregul sistem de comandă, de control al organismului să fie bulversat”, explică psihologul Stelian Chivu.

Temperatura optimă pentru om se situează între 20 şi 27 de grade Celsius, iar umiditatea ideală este între 35 şi 60%. Când temperatura şi umiditatea cresc peste indicele de confort, pielea (cel mai mare organ din corpul uman) nu se mai poate practic usca de transpiraţie şi se produc dezechilibre majore.

Specialiştii au ajuns la concluzia că temperaturile ridicate încetinesc activitatea creierului, dar şi a măduvei spinării. Se ajunge astfel ca persoanele afectate de caniculă să experimenteze stări de anxietate, deprimare, lentoare în gândire, dar şi în deplasare.

”Când nivelul de suportabilitate al organismului este depăşit, apar afecţiuni mentale, emoţionale şi fizice grave. Se instalează tahicardia, respiraţia accelerată, iar organismul se devitalizează, în special prin pierderea sărurilor prin transpiraţie. La nivel emoţional, apare irascibilitatea, iar mental se manifestă prin stări de ameţeală şi confuzie”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Creşte stresul şi iritabilitatea

Dacă temperatura corpului depăşeşte 41 de grade, persoana în cauză îşi pierde starea de conştienţă. În situaţia în care individul nu reuşeşte să se protejeze de caniculă, constată că intervine confuzia şi începe să uite diverse lucruri, inclusiv să se hidrateze.

S-a constatat, de asemenea, că extrem de multe persoane sunt stresate când temperatura depăşeşte indicele de confort, iar iritabilitatea creşte foarte mult. Pe lângă măsurile de precauţie general cunoscute, cum ar fi purtarea pălăriilor şi a hainelor de culoare deschisă, la care se adaugă o bună hidratare, o persoană nevoită să facă faţă caniculei e musai să fie conştientă permanent şi să îşi păstreze atitudinea pozitivă.

Există şi tehnici de respiraţie, ce permit unei persoane să îşi coboare temperatura corpului cu până la două grade Celsius şi să îşi oxigeneze creierul, ceea ce este extrem de important. Esenţial este ca cei care ajung în situaţia de a fi afectaţi de caniculă să nu se panicheze şi să se agite, pentru că asta nu va face altceva decât să le mărească temperatura corpului şi mai mult.

”Poţi să disperi, să dai vina pe alţii, dar nu te va ajuta cu nimic. Ce poţi face este să te adaptezi la mediul în care te afli şi să găseşti soluţii pentru a rezista pe caniculă. Conştientizarea te ajută să găseşti cele mai eficiente soluţii la acel moment”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite