Cel mai longeviv actor gălăţean, omagiat pe scena Galei Naţionale a Comediei

Cel mai longeviv actor gălăţean, omagiat pe scena Galei Naţionale a Comediei

Actorul Gheorghe V Gheorghe SURSA FOTO Teatrul Fani Tardini

Actor, regizor, scriitor şi profesor, maestrul Gheorghe V. Gheorghe (88 ani) a primit aplauze la scenă deschisă pentru cei 63 de ani de carieră în Teatru, dintre care ultimii 56 de ani în distribuţia Dramaticului din Galaţi. „Laudatio” a fost susţinut de criticul de artă Doina Papp.

Ştiri pe aceeaşi temă

Puţini actori din România au reuşit să atingă performanţa maestrului Gheorghe V. Gheorghe care, la 88 de ani de viaţă şi după 63 de ani de carieră, încă mai joacă, destul de des chiar, în spectacolele puse în scenă de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi.

Plecând de a această longevitate admirabilă, duminică, Sala Studio a Teatrului „Fani Tardini” a devenit un fele de altar închinat marelui actor. Colegii, familia şi prietenii lui Gheorghe V. Gheorghe s-au aflat alături de el, omagiindu-l într-un fel aparte, memorabil, cald şi obiectiv prin cifrele uriaşe care i-au marcat îndelungata carieră.

Deloc întâmplător, evenimentul a fost inclus în calendarul Galei Naţionale a Comediei, iniţiativa aparţinându-i directorului Teatrului Dramatic, Florin Toma, care a punctat un lucru uluitor: Gheorghe V. Gheorghe este singurul actor al Dramaticului gălăţean care a participat la toate ediţiile (30 la număr) de până acum ale festivalului naţional de teatru de la Galaţi.

Recunoscut de breaslă ca actor, regizor, scriitor şi profesor, Gheorghe V. Gheorghe i-a avut ca profesori, la facultate, pe doi mari actori români: Ion Talianu şi Grigore Vasiliu Birlic. A debutat în 1955, pe scena Teatrului din Oradea, iar la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi a ajuns în 1962 (cu piesa „Mielul Turbat”).

De-a lungul carierei sale, Gheorghe V. Gheorghe a lucrat cu regizori precum Radu Penciulescu, Yannis Veakis, Ariana Kunner Stoica, Victor Ioan Frunză, Tudor Popescu, Letiţia Popa sau Ion Maximilian. A fost ofertat, cum era de aşteptat, de mai toate teatrele bucureştene, dar a preferat să rămână la Galaţi.

La întâlnirea de duminică, reputatul critic de artă Doina Papp a amintit câteva repere ale carierei maestrului, după care marele actor a fost omagiat de prieteni şi de colegi, iar discursul lui a fost, aşa cum era de aşteptat, un moment care a produs asistenţei o puternică emoţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: