Cât scot din buzunare studenţii în fiecare  lună pentru închirierea unui apartament, la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

În funcţie de posibilităţile financiare pe care le au, studenţii care învaţă la Universitatea ”Dunărea de Jos” sau Universitatea ”Danubius” aleg să închirieze o garsonieră sau un apartament, dar pot opta şi pentru căminele studenţi.

Chiriiile la apartamente şi garsoniere variază pentru studenţi în funcţie de numărul de camere, zona unde este situat imobilul şi gradul de confort. De pildă, în zona centrală (Mazepa, Centru), un apartament cu două camere se închiriază cu aproximativ 250 de euro minim pe lună (de obicei, nu prea are îmbunătăţiri) şi cu 350 de euro în medie.

Pentru un apartament cu o cameră în zona Siderurgiştilor, studenţii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 180-200 de euro. Un apartament cu trei camere în zona centrală poate ajunge şi la 500 de euro, media chiriilor  fiind de 450 de euro. O garsonieră în zona Ţiglina,  la A-uri şi I-uri (blocuri), îl poate ajunge pe un student undeva la 150 de euro.

Cele mai ieftine chirii sunt în cartierul Aviaţiei (Micro 38, Micro 39, Micro 40), unde chiriile variază între 400 şi 500 de lei. Cele mai ieftine chirii pentru studenţii din Galaţi sunt cele din campusurile studenţeşti, care însumează 11 cămine studenţeşti, cu o capacitate totală de 3.000 de locuri. Regia de cămin este de 145 lei pe lună pentru studenţii la buget şi ajunge până la 260 de lei pentru cei care obţin locuri cu taxă. Multe dintre costurile pe care le implică viaţa de student în Galaţi (cazare, masă, activităţi sociale sau sportive) sunt printre cele mai mici din ţară.

Studenţii cazaţi în cămine beneficiază, în regim gratuit, de săli de lectură, în fiecare imobil, săli de fitness şi forţă, săli de menaj dotate cu maşini de spălat automate, acces la Internet şi cablu TV. Copiii cadrelor didactice beneficiază de gratuitate la cazare în căminele studenţeşti, în timp ce tinerii defavorizaţi au o reducere de 50% a regiei de cămin. De câţiva ani,  a fost lansat şi un concurs inedit, intitulat „Cea mai tare cameră de cămin din campus”.

Sunt premiaţi studenţii care, prin originalitate şi bun-gust, au cea mai îngrijită cameră. Recompensa constă în scutirea la plata regiei de cămin sau în acordarea altor premii. Studenţii care mănâncă la cantina studenţească beneficiază de o subvenţie oferită de către Ministerul Educaţiei Naţionale, ceea ce face ca o masă de prânz să coste între 5 şi 8 lei (două feluri de mâncare şi un desert).

După ce începe anul universitar, studenţii îşi semnează mai întâi contractele de studii şi abia apoi merg să-şi facă cazările. Vorbim de studenţii mai mari de anul I care au avut locuri şi în 2017, pentru că cei de anul I au toţi locuri garantate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite