Cancerul nu a ţinut cont de Ziua Naţională. Ieri a fost înghesuială la Radioterapie

Cancerul nu a ţinut cont de Ziua Naţională. Ieri a fost înghesuială la Radioterapie

Coadă la Radioterapie

Pacienţii bolnavi de cancer au stat la rând pentru tratament chiar şi până la ora 20.00, ca într-o zi obişnuită. Cei doi medici care îi tratează cu ajutorul cobaltotronului abia mai fac faţă avalanşei de bolnavi aşa că lucrează şi în zi de sărbătoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ieri, de Ziua Naţională a României, holurile Spitalului Clinic de Urgenţă au fost pustii. Arareori mai putea fi zărit câte un pacient sau vizitator. În schimb, la Radioterapie era aglomeraţie. Chiar şi ieri s-a lucrat „ca la furnal".


80 de bolnavi pe zi

Acesta este numărul mediu de pacienţi care trec pragul secţiei pentru a avea parte de tratament prin intermediul cobaltotronului.

Ingrijorător este faptul că la Galaţi există un singur aparat de radioterapie, aparat de care beneficiază bolnavii din patru judeţe.

Şi cum tratamentul nu poate fi întrerupt nici măcar o zi deoarece există anumite etape care trebuie respectate cu sfinţenie, de Ziua Naţională a României, personalul de la Radioterapie a muncit ca într-o zi lucrătoare.

Nu puteam să ne luăm liber pe data de 1 decembrie. Asta ar fi însemnat să întrerupem şedinţele. Nu aveam cum. Tratamentul are cinci etape, în fiecare zi, de luni până vineri. În weekend, nu se face nicio şedinţă deoarece organismul trebuie să-şi revină", spune dr. Laura Rebegea Paraschiv, medic primar Oncologie - Radioterapie.


Ca urmare a faptului că la Radioterapie s-a lucrat de Ziua Naţională la fel ca într-o zi oarecare, conducerea spitalului a decis să acorde un liber chiar perioada sărbătorilor de iarnă.


Am făcut o hârtie către conducere şi vom avea liber pe data de 24. Atunci e cel mai bine că putem lăsa şi pacienţii să plece puţin acasă. Altfel nu aveam cum. Suntem doi medici şi stăm aici de dimineaţă până seara. Programul de lucru se încheie când terminăm tratamentul ultimului pacient. Ce să facem să-i trimitem acasă?", mai spune medicul oncolog.


Tot personalul secţiei a fost la serviciu pe data de 1decembrie. „Tratamentul a decurs în mod normal.Am avut 80 de pacienţi astăzi. Nu avem ce face, lucrăm la capacitate maximă", spune Mihaela Paraschiv, asistent medical şef în cadrul secţiei de Radioterapie.


Care sărbătoare ?

Venim din judeţul Vrancea. Avem programare la radioterapie şi venim indeferent de vreme sau că este sărbătoare. Asta este, nu avem ce face. Nu mai contează ce zi este când este vorba de sănătate", spune Lina Rusu, una dintre pacientele care „a sărbătorit" la spital Ziua Naţională.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările