Bebeluş de trei luni, mort în condiţii suspecte. Medicii iau în considerare o intoxicaţie acută cu nitriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durere fără margini într-o familie din comuna Vânători, care şi-a pierdut bebeluşul din cauza unei intoxicaţii cu nitriţi. Medicii au fost neputincioşi în faţa suferinţei micuţului şi acesta şi-a dat ultima suflare noaptea trecută. Examenul necroptic va stabili cu exactitate cauzele care au dus la decesul bebeluşului.

Coşmarul familiei Micu a început în noaptea de duminică spre luni, când bebeluşul lor, de doar trei luni a început să se simtă foarte rău.

„Am scos copilul afară, am văzut că nu îşi revine şi am sunat la 112 să chem o ambulanţă. Noi nu i-am dat copilului lapte preparat cu apă de la fântână, îi cumpăram de la magazin apă plată”, a declarat Ion Micu, bunicul bebeluşului.

„Au fost cu el la plimbare ca de obicei. Noaptea trecută a început să plângă, iar dimineaţă la ora 03.00 a început să geamă şi să se învineţească. L-am scos afară la aer, am chemat ambulanţa şi la spital a murit. Noi nu folosim apa de la fântână. Aşteptăm să aflăm mâine rezultatul necropsiei. Era singurul lor copilaş”, a spus Antonia Micu, bunica bebeluşului.

„Copilul a aspirat lapte cu o muscă. Acum am primit acest verdict de la cabinetul medical”, a precizat Sicuţa Murgu, primar comuna Vânători.

Medicii care au luptat să salveze bebeluşul i-au recoltat analize şi rezultatele au evidenţiat că micuţul avea în sânge o cantitate mare de nitriţi.

„Am fost solicitaţi să intervenim pe raza comunei Vânători, unde un sugar de 3 luni a fost găsit de mama sa inconştient. S-a deplasat iniţial un echipaj cu asistent pentru că informaţiile nu erau foarte clare, asistentul a constat că e o situaţie gravă, a suspicionat de la început o intoxicaţie cu nitriţi deşi mama a negat acest lucru. Asistenul ne-a chemat pe noi, echipajul cu medic de gardă în sprijin. Ne-am întâlnit pe şoseau, la ieşirea din Vânători. Copilul era foarte grav: comatos, cianotic, cu semne vitale abia sesizabile. Am început manevre de resuscitare pentru că la sugari o frecvenţă cardiacă sub 40 este echivalentă cu stopul cardio-respirator. S-au început manevrele de compresiuni toracice şi ventilaţii pe mască şi balon şi nici nu am mai transbordat practic sugarul în ambulanţa noastră. L-am transportat de urgenţă la Spitalul de Pediatrie. Aici am continuat împreună cu echipa de gardă manevrele de resuscitare. După aproximativ 35 de minute copilul a fost declarat decedat. Din analizele efectuate în Urgenţă, la faţa locului, s-a constatat că avea o concentraţie de methemoglobină peste valorile letale. Şansele erau zero. Suspiciunea noastră este că bebeluşul a fost hrănit cu lapte preparat cu apă din fântână, probabil cu nitriţi. Dar până la confirmarea acestui lucru de către Medicina Legală este doar o supoziţie”, a declarat dr. Mihai Polinschi, manager S.A.J. Galaţi.

„Acest sugar de 3 luni a fost adus decedat la camera de gardă a Spitalului de Copii. Aici se pun două probleme: a intoxicaţiei cu nitriţi şi a aspirării unui lichid de vărsătură. Recomandăm mămicilor să prepare bebeluşilor lapte cu apă plată. În cazul intoxicaţiei cu nitriţi, copilul devine cianotic, are insuficienţă respiratorie”, a explicat dr. Geta Badiu, director medical la Spitalul de Copii Galaţi.

În judeţul Galaţi sunt multe fântâni cu concentraţii mari de nitriţi in apă. Aceasta este de multe ori fatală în cazul copiilor foarte mici.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite