Adolescenta care la 18 ani cântă alături de nume celebre din muzica românească şi iniţiază copiii în tainele chitarei

Adolescenta care la
18 ani cântă alături de nume celebre din muzica românească şi iniţiază copiii în
tainele chitarei

Adriana Radu Foto: Valentin Trufaşu

Adriana Radu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic ”Dunărea” din Galaţi şi cursantă a Şcolii de Arte, uimeşte prin talentul său la chitară.

Adriana provine dintr-o mică localitate gălăţeană, Braniştea, iar acum patru ani şi-a descoperit marea pasiune: chitara. ”M-am înscris la cursurile de chitară care s-au organizat la noi în comună, iar apoi am creat o mică trupă de patru fete, pe care am numit-o <<Sânzienele>>, şi cu care am cântat de câteva ori”, ne povesteşte adolescenta cum a început totul.

După ce cursurile nu s-au mai ţinut în comuna natală, Adriana nu a conceput că nu mai poate să cânte la chitară şi a continuat să exerseze singură acasă. Ulterior, a început să iniţieze mai mulţi copiii în tainele instrumentului muzical, iar apoi a descoperit Şcoala de Arte din Galaţi, unde este deja în anul III.

”Îmi amintesc când am venit prima dată la Şcoala de Arte pentru admitere, le-am spus din prima că am venit să cânt la chitară”, ne dezvăluie cu o notă de umor tânăra artistă cât de pasionată este de instrumentul muzical, care pentru ea nu mai are secrete. Adriana cântă la chitară aşa cum respiră, totul la ea vine natural, curge, instrumentul muzical devenind practic o prelungire a ei prin care se exprimă.

Premiată la prima participare la un festival de trupe

La prima participare la un festival de trupe al şcolilor de arte organizat la Cluj în 2015, Adriana şi colegii săi din Blue Danube Band, trupa Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” din Galaţi, au câştigat locul al doilea.

”Chitara pentru mine este totul. Când pun mâna pe  ea, uit de lucrurile negative sau ce mă macină atunci”, ne mărturiseşte tânăra artistă, care nu are nevoie de mai mult de jumătate de oră în fiecare zi pentru a exersa la chitară şi a învăţa noi piese.La doar 18 ani, Adriana a ajuns la o maturitate muzicală care îi permite să cânte oricând cu orice trupă din România. Talentul său a propulsat-o rapid într-una dintre formaţiile de top ale muzicii româneşti, fiind vorba de  „Met Grooves“ (n.r. – „Ritmuri nebune“), iar în prezent cântă la chitară alături de Sorin Gheorghiu (tobe), Andrei Tanasaciuc (chitară bas), unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de instrumente muzicale din România, basiştii de la Proconsul şi Carlas Dreams concertând  la chitarele bas realizate de instrumentistul gălăţean, şi Leo Ambrozie (pian).

Profesor de chitară şi instrumentist

”Am recomandat-o cu cea mai mare încredere pentru acest proiect. Este extrem de serioasă şi muncitoare. A fost un sprijin de neînlocuit pentru mine în formaţia Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” pentru că s-a ocupat foarte bine de partea de armonie, care este foarte importantă. Fără ea practic nu m-aş fi descurcat. Deşi este foarte tânără, are mână de chitarist”, ne dezvăluie Mihai Susma, profesor de chitară la Şcoala de Arte din Galaţi şi chitarist în formaţia ”Met Grooves”. În viitorul apropiat, mulţi dintre artiştii amintiţi se vor regăsi într-o altă formaţie românească, iar Adriana Radu se va număra printre membrii săi.

Pentru că nu are deocamdată bani ca să îşi cumpere o chitară performantă, tânăra artistă concertează alături de ”Met Grooves” la instrumentul profesorului său de la Şcoala de Arte, care nu a putut rămâne impasibil la situaţia în care se găsea eleva sa.

Tânăra îşi doreşte să devină profesor de chitară pentru a le împărtăşi copiilor tainele acestui minunat instrument muzical, dar şi să îi inspire pe alţi tineri să îşi urmezele visul prin concertele pe care le va susţine cu noua sa formaţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările