VIDEO Primarul Decebal Bacinschi, război deschis cu consilierii PSD, care i-au blocat visul construirii unui campus şcolar cu bani europeni

VIDEO Primarul Decebal Bacinschi, război deschis cu consilierii PSD, care i-au blocat visul construirii unui campus şcolar cu bani europeni

Edilul social democrat a fost girat doar de consilierii PDL şi ai Partidului Ecologist, ceilalţi aleşi temându-se că realizarea campusului nu se va încheia în condiţiile puse de finanţator, adică pe 31 decembrie 2015.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şedinţă de consiliu local cu scântei azi la Focşani, acolo unde primarul Decebal Bacinschi nu a reuşit să-i convingă pe aleşi, în special pe cei din grupul majoritar PSD, partid din care face parte edilul, să aloce 600.000 de lei pentru lucrările de proiectare a unui campus. Investiţia, care beneficiază de fonduri europene în sumă de 67 de milioane de lei, ar trebui să fie finalizată până la data de 31 decembrie 2015, când se încheie exerciţiul financiar 2007-2013 al Uniunii Europene.

Ori procedurile care vor urma sunt de durată, iar construcţia ar putea începe abia în toamna anului 2015, ceea ce înseamnă că dacă vor rămâne lucrări de executat la sfârşitul lui decembrie 2015 acestea se vor face pe cheltuiala bugetului local.

„Nu punem în discuţie oportunitatea acestei investiţii, cu siguranţă Focşaniul are nevoie de un campus şcolar, de zone de cazare pentru elevi şi pentru cei care ne vizitează municipiul şi ar fi benefică o astfel de investiţie. În schimb, avem o temere vizavi de procedura de achiziţie a acestui proiect, care s-ar putea să ne întindă destul de mult, până în primăvară, chiar vara anului viitor şi atunci perioada în care ar fi executate lucrările este foarte scurtă. În decembrie 2015, decontarea lucrărilor neexecutate nu mai este asigurată de Agenţia de Dezvoltare Regională Brăila, ci rămâne în sarcina consiliului local. Considerăm că ar trebui să găsim o fereastră de oportunitate mai bună ca şi timp şi atunci poate în noua sesiune care se va deschide în 2015 vor reuşi să identificăm o linie de finanţare care să ne permită să facem şi proiectare, şi achiziţia lucrărilor, şi construcţie într-un timp rezonabil”, a spus consilierul PNL Tudorel Trofin. 

În aceeaşi idee, consilierul PP-DD Aurel Bîcu i-a cerut primarului să dea garanţii că lucrarea va fi gata în decembrie 2013.

„Nu pot să dau astfel de garanţii. Spuneţi că nu se doreşte şi am terminat povestea. Asta-i situaţia. Am încercat să fac o treabă. E pentru prima dată în consiliul local când încerc să aduc nişte fonduri europene şi nu se doreşte acest lucru”, a replicat primarul Decebal Bacinschi.

Discuţiile s-au aprins şi mai tare când a luat cuvântul liderul grupului PSD, Cătălin Vrabie, care i-a reproşat primarului maniera netransparentă de prezentare a proiectului.

„Întotdeauna, discuţia în legătură cu acest proiect a fost pe maniera netransparentă în care s-a făcut discuţia cu acest domn proiectant. Ba că sunt lucrări de 16 miliarde, ba de zece miliarde, apoi şapte miliarde de lei, apoi cinci miliarde şi acum vrem să alocăm şase miliarde. Cred că niciunul dintre noi, consilierii locali, nu punem la îndoială necesitatea acestei investiţii, numai că avem semne de întrebare legate de capacitatea firmei de a executa proiectul tehnic şi în principal avem motive subiective sau obiective să ne întrebăm dacă această parte de proiectare putea sau nu putea fi executată de o firmă din Focşani”, moment în care Cătălin Vrabie este întrerupt de primar. „Nu aveţi voie să spuneţi aşa ceva. Scot la licitaţie”, a venit replica lui Bacinschi.

Liderul consilierului PSD şi-a continuat pledoaria pentru alegerea unei firme de proiectare din Focşani, pe considerente de eficienţă.

Nervos, primarul Decebal Bacinschi şi-a continuat atacul la colegii săi de partid, ironizându-l pe Cătălin Vrabie.

„Da domnule consilier Vrabie, într-adevăr aţi vorbit frumos. Nu a existat transparenţă? V-am rugat să veniţi să vorbim cu aceşti oameni. Singurul lucru pentru care am apelat la această firmă a fost că era singura în măsură până la 1 mai să realizeze documentaţia pentru a o depune. Azi am avut o şedinţă cu colegii din primărie şi am spus că dacă proiectul va fi aprobat vom scoate lucrarea la licitaţie. Nu ştiu dacă va fi o firmă din Focşani, din Baia Mare sau Tecuci, dar procedura va fi făcută corect. Din 2006 mă chinui să realizez acest campus. Nu se realizează, nu am nici un fel de probleme, dar eu unul, din această clipă, nu mă voi implica în acest proiect. M-am luptat prea mult cu opoziţia până în 2012 ca să mă lupt acum cu colegii mei din consiliul local. Poate ar fi bine să mă opresc aici, să nu spun mai mult, ce am de gând să fac în continuare”, a spus resemnat primarul Focşaniului.

La vot, proiectul primarului PSD Decebal Bacinschi a fost girat doar de aleşii PDL şi PER, restul consilierilor abţinându-se de la vot.

Printre consilieri se vorbeşte că lucrurile sunt mai complicate decât atât, adică la campus se vrea achiziţionarea proiectului tehnic, de 600.000 de lei fără TVA, prin încredinţare directă. Astfel, se va diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică. Pentru încredinţare directă, pragul este de 30.00 de euro, ceea ce contravine art. 23 din OUG 34/2006.

Proiectarea la Campusul şcolar din Focşani a început în 2007. Pentru lucrările tehnice de s-au plătit aproape 800.000 lei, iar pentru o reactualizare se mai pot plăti maximum 28.000 lei, cat ar putea deconta Agenţia de Dezvoltare Regională Sud- Est Brăila pentru cheltuielile eligibile şi nu 600.000 de lei, cum se doreşte acum.

Mai puteţi citi:

VIDEO Banii de proiectare pentru viitorul campus şcolar din Focşani provoacă spirite încinse în consiliul local

Firmele de proiectare "de casă" care lucrează cu Primăria Focşani primesc de trei ori mai mulţi bani

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: