VIDEO Cum au afectat deciziile politice viaţa a sute de mii de elevi care nu au luat Bac-ul. „Cineva a vrut să dea mai multă carne de tun universităţilor particulare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Jugureanu, team leaderul Proiectului ROSE
Radu Jugureanu, team leaderul Proiectului ROSE

Afirmaţia îi aparţine lui Radu Jugureanu, profesor de matematică şi team leaderul Proiectului ROSE (Romania Secondary Education Project).

Inspectoratul Şcolar Vrancea a găzduit luni una dintre conferinţele judeţene din cadrul proiectului ROSE, care îşi propune reducerea abandonului în învăţământul secundar şi terţiar, dar şi creşterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat.

La acest proiect care se derulează cu fonduri împrumutate de statul român au aderat şi zece licee din Vrancea, în special cele care au avut probleme cu promovabilitatea la Bac în ultimii ani, iar cu această ocazie  au fost prezentaţi şi analizaţi indicatorii de proiect până la această dată, după 5 ani de derulare.

Potrivit lui Radu Jugureanu, team leaderul Proiectului ROSE, efectele acestui proiect se văd deja, inclusiv în Vrancea, unde procentul de promovabilitate la Bacalaureat în cadrul liceelor care au aderat a crescut cu 9,14%. Radu Jugureanu este de părere că investiţia în educaţie este cea mai importantă investiţie a statului, pentru că un euro investit în domeniu aduce un profit de zece ori mai mare şi unde orice an în plus de şcolarizare aduce mai multă rentabilitate ţării.

Acesta consideră că acest proiect ar trebui să fie preluat ca politică naţională de orice guvern al acestei ţări, dar a criticat deciziile politice luate acum mai bine de zece ani, care au dus la situaţia fără precedent.

"Decizia politică şi administrativă grevează asupra elevilor dumneavoastră din clasă, în mod direct. Care grevează asupra vieţii unor oameni, pentru că nu vorbim de cifre, ci de oameni cu haine mai mult sau mai puţin ponosite, care au probleme, sentimente, probleme. Căderea bruscă a schimbat viaţa a 60.000 de oameni, care nu au luat BAC-ul. Lumea zice că din cauza camerelor lui Funeriu. Eu văd doar că tehnologicul a picat. Numai ăştia erau hoţii neamului? Teoreticul nu? Vocaţionalul nu? Doar la tehnologic se copia la Bacalaureat?  Atunci ce să fie? Păi este o OUG din 2009, care a asimilat bacalaureatul tehnologicului cu teoreticul. O bucată de hârtie A4 cu câteva semnături. Acea foaie a modificat negativ viaţa a 60.000 de oameni şi continuă să o modifice. A fost momentul în care cineva a vrut să dea mai multă carne de tun universităţilor particulare. A fost o decizie politică ca să dea în cap unor oameni cu speranţa că vor merge mai departe şi vor intra cât mai mulţi la universităţile particulare, la fabrica de diplome. Momentul acela a coincis cu mai multe lucruri. Faci 3 ore de matematică pe săptămână, dar dai Bac ca şi cei care fac 5, faci 8 ore de vioară pe zi, pentru că vei fi muzician, dar nu dai vioară la Bac, alergi 12 ore pe zi, pentru că vei fi sportiv, dar nu dai sport la Bac. Eu trebuie să-l măsor la aptitudini pe cel de la vocaţional şi la competenţe pe cel de la tehnologic.Ce competenţe dezvolt într-un timp definit?", a spus profesorul Jugureanu,  aprobat de reprezentanţii liceelor aflaţi în sală.

Activităţile proiectului ROSE, menite să conducă la realizarea obiectivelor amintite, includ activităţi remediale, de consiliere, îndrumare şi orientare vocaţională, activităţi de dezvoltare personală. De asemenea, includ activităţi extracurriculare şi de informare, cum ar fi vizite/excursii de documentare, stagii de pregătire, participări la competiţii şi formarea de reţele interşcolare.

Proiectul ROSE este finanţat printr-un împrumut de  200 de milioane de euro, acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

proiectul rose


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite