Soveja a dat startul: s-a deschis primul Punct Gastronomic Local din Vrancea FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Punctul gastronomic Local de la Soveja "Casa Poieniţa"
Punctul gastronomic Local de la Soveja "Casa Poieniţa"

Caşul afumat, zacusca de ghebe, rişcovii muraţi sau cu brânză, ciorba de cocoş, plăcinta cu brânză, dulceaţa de zmeură, siropul de brad, sunt doar câteva dintre reţetele tradiţionale din Soveja, localitatea din Vrancea care a dat startul în materie de gastronomie

Potenţialul turistic imens pe care îl are Soveja începe să fie exploatat, astfel încât zona să fie readusă la renumele pe care îl avea cândva. Un prim pas a fost deja făcut prin deschiderea primului punct gastronomic local în localitate. Acest lucru înseamnă promovarea şi comercializarea produselor autohtone, originale, tradiţionale. Practic, de azi înainte, turiştii pot face rezervări şi pot trăi experienţe culinare inedite.

Deschiderea s-a făcut împreună cu reprezentaţii Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, care au degustat din bucatele Punctului Gastronomic Local "Casa Poieniţa"

„Avem istorie, tradiţii, obiceiuri şi port popular”

A fost un adevărat festin culinar, cu zacuscă de vinete, caşcaval afumat, brânza de putină, carne afumată, hribi muraţi, zacuscă de peşte şi salată de vinete, bineînţeles, cu lipii calde făcute în casă. Vorbim doar de un aperitiv, pentru că turiştii pot încerca ciorbele de cocoş sau perişoare, tochituri cu mămăligă, clătite boiereşti cu dulceaţă de zmeură şi prune, bucate acompaniate de un vin alb demisec, ţuică şi, nu în ultimul rând, faimosul sirop de brad.

„Avem istorie, tradiţii, obiceiuri şi port popular, toate sunt componentele care definesc turismul de nişă. Oaspeţii care ajung la noi în comună pot degusta acum din gastronomia locală într-un concept nou pentru judeţul Vrancea, Punctul Gastronomic Local, în premieră deschis la Soveja.  Aici, gospodina locului va pregăti masă întinsă, cu bucate alese, produse bio, naturale şi curate care încântă papilele gustative”, spune Ionuţ Filimon, primarul comunei Soveja.

Punctele Gastronomice Locale sunt puncte de alimentaţie turistică de tip familial, care oferă preparate alimentare specifice zonei geografice din care fac parte.

Acestea pot fi dezvoltate în orice zonă rurală din ţară, iar în prezent în România există Puncte Gastronomice Locale în câteva judeţe precum: Braşov, Covasna, Sibiu, Tulcea şi, mai nou, în judeţul Vrancea, la Soveja.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ce sunt punctele gastronomice locale şi ce condiţii impun inspectorii sanitar-veterinari pentru funcţionare

Redescoperirea satului românesc, în călătorii culinare prin Muntenia şi Oltenia FOTO VIDEO

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite