Românul care a ajuns un matematician strălucit în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nero Budur scris zeci de studii despre teoria numerelor, algebra comutativă şi geometria diferenţială.
Nero Budur scris zeci de studii despre teoria numerelor, algebra comutativă şi geometria diferenţială.

Stabilit în America, Nero Budur (37 de ani) este cercetător în domeniul geometriei algebrice. Matematicianul român a reuşit să-şi ia doctoratul la 26 de ani.

În vârstă de 37 de ani, vrânceanul Nero Budur este unul dintre matematicienii români care au reuşit să se impună pe plan mondial, în prezent fiind stabilit în Statele Unite ale Americii. Este considerat printre cei mai promiţători cercetători în domeniul geometriei algebrice.

De altfel, tânărul a avut încă de mic talent în acest domeniu: a fost olimpic naţional, cu note dintre cele mai bune, graţie pasiunii insuflate de profesorii pe care i-a avut în Focşani.

A lucrat ca geamgiu şi ca ajutor de chelner

Nero este fost elev al Colegiului Naţional „Unirea” din Focşani şi a plecat din ţară în urmă cu 19 ani, pe când era elev în clasa a XII-a. Părinţii săi au avut şansa de a câştiga la Loteria Vizelor, astfel că s-au stabilit cu toţii în Statele Unite ale Americii. Când a terminat facultatea în America, foştii săi colegi din  România erau abia în anul III de studii.

„Am început de la zero. Mergeam la colegiu, dar şi munceam ca ajutor de chelner, geamgiu sau la livrări de pizza. Din ţară mi-am luat cărţile de matematică după care am lucrat şi care mi-au prins foarte bine, fiindcă m-au ţinut aproape de cei care m-au îndrumat în carieră", ne povesteşte Nero Budur.

Predă în SUA şi în Belgia

La doar 26 de ani, tânărul a devenit doctor în matematică. El a scris deja zeci de studii de specialitate despre teoria numerelor, algebra comutativă şi geometria diferenţială. Mai mult, este membru al American Mathematical Society şi al Mathematical Association of America. În prezent, Nero predă această materie la celebra Universitate „Notre Dame" din Chicago, fiind specializat în geometria algebrică.

2

„Cercetările în domeniul matematicii sunt sponsorizate de cunoscuta agenţie National Science Fondation, agenţie guvernamentală a Statelor Unite ale Americii. Este un job care îmi dă mari satisfacţii profesionale prin ceea ce fac zilnic, prin independenţa de care mă bucur ca şi cercetător. Am avut ocazia să cunosc oameni excepţionali. De exemplu, lucrez cu Botong Wang, unul dintre puţinii oameni ai planetei care a făcut performanţă la Olimpiadele Internaţionale de Matematică”, ne spune tânărul profesor. 

De jumătate de an, Nero face naveta în Belgia, unde predă şi la „Katholieke Universiteit Leuven”. Matematicianul reuşeşte să-şi facă timp astfel încât să vină anual în ţară, pentru că, spune el, „fără doza de România, dorul de locurile natale ar fi mult prea mare”.

„Un tip excepţional”

Profesorul său din liceu păstrează şi astăzi legătura cu Nero. „M-a impresionat mult gestul lui de a veni în ţară şi a-mi aduce teza de doctorat în limba engleză. În prefaţă sunt amintit şi eu, dar şi profesorul Constantin Tănăsescu, ceea ce a însemnat mult pentru mine. Este un tip excepţional, are un şarm aparte şi din cate m-am informat despre el, este şi un profesor foarte bun”, spune Dan Emil Popoiu, profesor de matematică la Colegiul „Unirea din Focşani.

Dezamăgit de Ponta

În ultimii ani, Nero Budur vine în ţară şi în scop profesional, la reuniunile ştiinţifice din domeniul matematicii. Este la curent cu situaţia de la noi şi este dezamăgit de conducători.

„România are un prim-ministru care a plagiat teza de doctorat şi asta reprezintă un eşec la cel mai înalt nivel în privinţa valorilor morale. Pentru mine, ţara înseamnă acum doar câţiva membri dragi ai familiei extinse, câţiva prieteni şi, din când în când, câte o conferinţă unde mă întâlnesc cu matematicieni excepţionali care au rămas să trudească aici. Pe copiii mei nu-i văd ajunşi să trăiască în România şi nici nu-i pot încuraja. Poate doar eu o să mă întorc cândva, dacă voi avea vreodată energia să mă implic într-un proiect în care să cred cu adevărat că va avea succes, să repar ceea ce consider că e stricat în România”, mai spune matematicianul.

Nero a obţinut de ceva timp brevet de pilot şi se dedică zborului când şi când. De asemenea, citeşte foarte mult şi se informează în domeniul economic, atât din curiozitate, cât şi din dorinţa de a fi la punct cu pulsul lumii.

Mai puteţi citi:

„Unirea” produce matematicieni de aur

Dan Popoiu, matematician din tată în fiu

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite