Primăria Focşani, amendată cu 200.000 de lei pentru că nu a redus cantitatea de gunoi din oraş

Primăria Focşani, amendată cu 200.000 de lei pentru că nu a redus cantitatea de gunoi din oraş

În alte zone, reciclarea este o prioritate FOTO: Adevărul

Sancţiunea a fost dată de Administraţia Fondului de Mediu şi plătită de la bugetul local al municipiului Focşani. Obligaţia municipalităţii era să recicleze cantităţi importante de deşeuri municipale.

Ştiri pe aceeaşi temă

În loc să folosească bani pentru investiţii în domeniul mediului, Primăria Focşani este nevoită să plătească amenzi pentru că nu şi-a rezolvat sarcinile în domeniul protecţiei mediului. Administraţia Fondului de Mediu a penalizat municipalitatea cu suma de 214.000 de lei, pentru faptul că nu şi-a atins ţinta de a recicla cantităţi de deşeuri municipale.

Normele Uniunii Europene au impus pentru anul 2019 realizarea unui procent de reciclabile de 42%, ţintă care nu a fost atinsă.

Deşi în Consiliul Local a fost adoptată încă din anul 2016 o strategie locală pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung a serviciilor de salubrizare în municipiul Focşani, oraşul nu a avut parte de un program coerent de reducere, refolosire şi reciclare a deşeurilor. 

Funcţionarul de la Compartimentul Mediu din Primărie, care răspunde de aplicarea la nivel local a legislaţiei de mediu, nu a putut prezenta auditorilor de la Curtea de Conturi, care au verificat şi acest aspect, documente din care să rezulte că Primăria Focşani este parte a unor planuri sau programe sectoriale privind protecţia mediului.

„Din declaraţia privind obligaţiile la Fondul de Mediu, completată şi transmisă de entitate către Administraţia Fondului de Mediu, pentru anul 2019, rezultă că a fost stabilită suma de 214.005 lei ca şi obligaţie bugetară datorată pentru neîndeplinirea obiectivului anual de diminuare cu 42% a cantităţii de deşeuri municipale eliminate prin depozitare, sumă care a fost achitată cu ordin de plată în data de 23 ianuarie 2020”, se arată în raportul Camerei de Contur Vrancea.

Nici măcar Garda de Mediu, care a  verificat activitatea Primăriei Focşani pe acest segment, nu a impulsionat problema diminuării cantităţilor de deşeuri, nefiind aplicată nicio sancţiune din acest punct de vedere.

Este prima amendă pe care o primeşte municipalitatea pentru nerezolvarea problemei colectării separate, asta după ce în anii trecuţi s-au investit bani în echipamente care au permis oraşului să atingă ţinta de reciclare la staţia de sortare a societăţii CUP Salubritate, operatorul care se ocupă de salubrizarea oraşului.

Vă mai recomandăm:

Primăria spune că Focşaniul va avea un sistem integrat de colectare selectivă a deşeurilor. Până atunci văruieşte casetele de gunoi

Staţia de sortare a gunoiului din Focşani a fost dotată cu echipamente noi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările