Portret / Ioana Alexandru, olimpică internaţională la limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 S-a calificat de trei ori la olimpiada internaţională de limba şi literatura română, reuşind să obţină performanţe unice.

Ioana Alexandru este una dintre marile valori ale judeţului Vrancea, pasiunea sa pentru limba şi literatura română aducându-i o satisfacţie inegalabilă.

Conştiincioasă şi ambiţioasă, tânăra a început să participe la olimpiade şi concursuri judeţene încă din clasa a şaptea, pe când era eleva uneia dintre unităţile de top din municipiu, Şcoala „Ştefan cel Mare". Odată cu admiterea la Colegiul Naţional „Unirea", Ioana a aprofundat noţiunile de limbă şi literatură română sub îndrumarea profesoarei Daniela Plăiaşu, împreună formând o echipă de neînvins.

În clasa a IX-a s-a calificat pentru prima dată la la olimpiada internaţională din Târgovişte, capacitatea sa de concentrare şi pregătirea temeinică ajutând-o să obţină un premiu de creativitate şi o menţiune. Însă, performanţele Ioanei nu s-au oprit aici, doi ani mai târziu unirista clasându-se pe a doua poziţie la internaţionala din Bucureşti, iar în urmă cu o săptămână a obţinut aurul la Constanţa, rezultat care îi asigură admiterea la mai multe facultăţi de profil din Capitală.

Aprofundarea noţiunilor de teorie literară a ajutat-o să rezolve subiectele cu lejeritate, chiar dacă gradul lor de dificultate a fost unul destul de ridicat.

„La olimpiadele judeţene şi naţionale, subiectele sunt destul de dificile, punându-se un accent deosebit pe teoria literaturii şi critica aplicată pe text. În schimb, la internaţionale cerinţele includ teme vagi în rezolvarea cărora contează nu neapărat ce ştii, ci ce scrii raportat la ce ştiu ceilalţi concurenţi", spune Ioana.

Aceste competiţii au ajuta-o să se maturizeze şi să-şi dezvolte spiritul critic în înţelegerea realităţii.

„Olimpiadele reprezintă o provocare intelectuală pentru mine. Este o prejudecată faptul că cei care participă la olimpiadele de limba română sunt mai sensibili. De fapt, olimpiadele te învaţă să lucrezi la randament maxim în condiţii de confort minim", mărturiseşte tânăra.

Profesorii sunt mândri de ea

Performanţele Ioanei Alexandru sunt un motiv de reală mândrie pentru corpul profesoral din cadrul Colegiului Naţional „Unirea".

„Aceste rezultate sunt unice la nivelul judeţului Vrancea. Trebuie să recunosc faptul că nu am am mai avut un aşa elev. Ioana are stofă de campion intelectual, un caracter foarte frumos şi nu în ultimul rând este un om cu simţul realităţii. De asemenea, este spontană şi are o apetenţă pentru cultura de nivel înalt", spune Daniela Plăiaşu, profesoară de limba română.

Întrebări şi răspunsuri

1. Ce proiecte de viitor ai?

Vreau să urmez cursurile Facultăţii de Teatrologie şi Management Cultural din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografie Bucureşti. Va trebui să dau examen, deoarece premiul de la olimpiadă îmi asigură admiterea doar la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti şi SNSPA. De asemenea, vreau să îmi consolidez o carieră în domeniul organizării de evenimente culturale.

2. Vrei să urmezi o facultate în străinătate?

Nu, deocamdată nu vreau să studiez în străinătate, deoarece nu-mi pot valorifica competenţele de limbă şi literatură română într-o altă ţară şi nici nu sunt pregătită psihologic pentru o asemenea schimbare.

Ce-i place

Îmi place foarte mult teatrul, însă în calitate de spectator şi aş putea să-mi exprim dezamăgirea faţă de Galele Teatrale din acest an. De asemenea, îmi plac filmul european, călătoriile la munte şi agitaţia. Îmi place să am mereu câte ceva de făcut, de aceea încerc pe cât posibil să nu pierd timpul vegetând.

Ce nu-i place

Nu-mi place că suntem ameninţaţi de profesori că vor îngheţa anul şcolar. De asemenea, nu-mi place faptul că oamenii competenţi nu sunt răsplătiţi pe măsura meritelor lor şi de multe ori sunt nevoiţi să plece în alte părţi pentru a fi apreciaţi.

Profil
Născută. 15 iunie 1991, Focşani
Studii. Colegiul Naţional „Unirea"
Ocupaţie. Elevă
Familie. Un frate

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite