Perle Bacalaureat 2015. Franz, Liţz şi Piţz, noile oraşe ale Austriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi anul acesta, tezele unora dintre candidaţi au fost pline de perle
Şi anul acesta, tezele unora dintre candidaţi au fost pline de perle

Imaginaţia absolvenţilor care au susţinut Bacalaureatul 2015 este infinită, iar Geografia, ca disciplină de examen, le-a dat şi anul acesta bătăi de cap.

S-a terminat sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2015, iar marţi se vor afişa rezultatele după prima evaluare, apoi vor urma contestaţiile şi se vor aduna boboceii pentru facultăţi.

Vor fi însă şi mulţi candidaţi care tebuie să mai studieze, pentru că, nu-i aşa,  adolescenţii trebuie să-şi mai asume şi vina greşelilor, nu numai să dea mereu vina pe cineva pentru notele mici.

Geografia a fost una dintre probele opţionale la examenul de Bacalaureat, proba E, care i-a pus la grea încercare pe unii dintre candidaţi.

Subiectul I, punctul E (2) cerea să se precizeze de ce Olanda are o densitate mare a populaţiei spre deosebire de Islanda (la E,1). Deşi uşoare, câteva răspunsuri au fost amuzante, mai ales cel legate de emanciparea femeii, condiţia ei în societate, liberalizarea avorturilor. Unul dintre candidaţi a scris în teză că ”femeile nu au de muncă şi nu au o ocupaţie anume şi stau acasă şi fac şi cresc copii”.

Tot la geografie, noţiunile care au bulversat minţile candidaţilor au fost cele legate de energie. Clasic, alternativ, fosil, regenerabil, hidroenergie, termoenergie. Bulversare mare. De ce are Marea Britanie o pondere redusă de producţie naţională de energie electrică obţinută din hidroenergie şi de ce Germania o pondere ridicată de energie electrică obţinută din combustibili fosili?

Păi, dacă nu ştiaţi, în Marea Britanie ”hidrocentralele produc combustibili fosili” şi ”hidroenergia are ponderea cea mai redusă de energie electrică datorită lipsei de panouri solare şi a lipsei eolienelor care produc hidroenergie cu ajutorul vântului”. 

Totodată, Marea Britanie ”este o ţară cu o largă deschidere către ocean şi marea şi îi conferă acesteia o puternică hidroenergie, dar are ponderea redusă în producţia naţională deoarece hidroenergia este exploatată şi folosită şi în alte domenii”.

Reorganizare urbană în Austria

Austria a fost ţara pe care candidaţii trebuiau să o descrie succint la subiectul III.C. La cerinţa despre enumerarea a trei oraşe, candidaţii au dovedit că memoria le joacă feste, mai ales când e vorba despre toponime germanice. Aşa au apărut pe harta Austriei oraşe precum: ”Franz, Liţz, Piţz, Starsburg, Zurigh, Plzen, Holland şi Vancouver”.

Foarte interesantă a fost şi concluzia trasă de unul dintre candidaţi care a oferit o soluţie de creştere a PIB-ului României: ”să crească taxele pe Autostrăzi  pentru vehiculele care transportă marfă” şi  ”să se facă mai multe cursuri de instruire şi să fie acordate fonduri pentru realizarea acestor cursuri”. Parol!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite