Neînţelegeri pe stema judeţului, cu Zeul Bachus băgat la mijloc

Neînţelegeri pe stema judeţului, cu Zeul Bachus băgat la mijloc

Bachus pe butoi apare şi pe frontispiciul Colegiului Unirea  FOTO> :tefan Borcea

Vrancea se numără printre puţinele judeţe din ţară care nu au o stemă aprobată de Comisia de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie-Iaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doar câteva judeţe din ţară nu au o stemă aprobată. Printre ele se află şi judeţul Vrancea, care nu a căzut la un acord cu Comisia Zonală de Heraldică de la Iaşi în privinţa modului cum va arăta viitoarea stemă a judeţului.

Deşi există o stemă aprobată la sfârşitul anilor ’90, între timp a apărut o nouă legislaţie care interzice ca stemele judeţelor să poarte înscrisuri. Pe stema judeţului Vrancea, care are ca simboluri acvila cu cruce în cioc, capul de bour şi butoiul de vin apare scris „Unirea şi patria”.

În vreme ce vrâncenii propun practic aceeaşi stemă adoptată în anii 90, Comisia de Heraldică de la Iaşi propune o întoarcere la vechea stemă a judeţului Vrancea, care îl simbolizează pe Bachus  pe butoi.

De altfel, Zeul Bachus pe butoi apare şi pe frontispiciul Colegiului Naţional "Unirea", cea mai veche unitate de învăţământ liceal din Vrancea.

Elaborarea unei steme se face potrivit normelor stricte ale ştiinţei şi artei heraldice, ţinând cont şi de tradiţiile locale.

Actuala stema judeţului Vrancea vine cu un aport semnificativ de simboluri la nivel de regiune.
Aceasta este reprezentată de un scut roşu-albastru-gri, pe care se regăsesc  acvila cu cruce de aur în cioc, însoţită de soare, simbolurile Moldovei  şi Munteniei, capul de bour care semnifică  lupta înaintaşilor pentru realizarea  Unirii Principatelor Române, dar  precum şi un butoi şi ciorchinii de struguri, care amintesc de frumoasele podgorii şi ponderea însemnată a viticulturii în judeţul Vrancea.

În stabilirea heraldicii tradiţionale, trebuie să se valorifice toată zestrea heraldică a locurilor, a patrimoniului heraldic local.

 

citeste totul despre: