Mii de iepuri așteaptă să fie luați la țintă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe vrâncenii pasionaţi de vânătoare îi aşteaptă, în bătaia puştii, 3.400 de iepuri.Noiembrie, decembrie şi ianuarie sunt perioadele optime pentru vânătoare. Vrâncenii au la dispoziţie o ofertă bogată, cu iepuri de câmp şi mistreţi.

Sezonul de vânătoare 2009-2010 este în plină desfăşurare, din această lună şi până la sfârşitul lui ianuarie pasionaţii sportului cu arma declarându-se pregătiţi să-şi petreacă mai multe sfârşituri de săptămână pe urmele vânatului.

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vrancea (A.J.V.P.S.) are deja stabilit un calendar al partidelor colective de vânătoare la iepuri de câmp, în fondurile de vânătoare de pe raza judeţului.

Primele două etape s-au consumat deja, următoarele fiind programate în zile de 5, 20 şi 27 decembrie, dar şi 3 şi 17 ianuarie. În caz că ţintaşii nu vor fi atât de prolifici astfel încât să împuşte toţi urecheaţii aprobaţi conform cifrei de recoltă, va mai fi organizată o vânătoare pe 31 ianuarie 2010.

"În acest sezon, cota aprobată pentru vânat la iepuri de câmp este de 3400 de exemplare. Pot participa la partidele de vânătoare toţi cei care pe lângă faptul că sunt pasionaţi, trebuie neapărat să deţină puşcă şi certificat de vânător la zi", ne-a declarat Eusebiu Martiniuc, directorul A.J.V.P.S. Vrancea.

Animalele care strică gospodăriile, pe listă

Pe lângă iepuri de câmp, în această perioadă se pot împuşca fără restricţii 180 de mistreţi, şapte cerbi, trei urşi dar şi păsări (raţe, gâşte, potârnichi), totul în limita stabilită în urma inventarierii vânatului.

Membrii Asociaţiei Vânătorilor din Vrancea au decis să includă pe lista animalelor pentru vânat, pentru sezonul în curs, şi sălbăticiunile care provoacă stricăciuni în gospodăriile oamenilor de munte, cum e cazul lupilor sau râşilor.

Sălbăticiunile, îmblânzite cu hrană

În evidenţele A.J.V.P.S. Vrancea figurează la această dată 1.182 de vânători cu drepturi depline. Aceştia au învăţat că a fi vânător nu înseamnă numai să iei la ţintă animalele, ci şi să le protejeze, mai cu seamă în sezonul de iarnă.

Mistreţii, urşii, căprioarele şi alte jivine primesc aproape zilnic mâncare de la vânători, în special porumb, fân şi sare, pentru a nu provoca stricăciuni în culturile oamenilor. La nivelul judeţului Vrancea există 44 de fonduri de vânătoare, dintre care 28 sunt administrate de AJVPS, 14 de Direcţia Silvică şi două de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite