Gunoaiele menajere bagă Vrancea în Stare de Urgenţă. Soluţia temporară găsită de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gunoi focsani

Pentru a diminua cantitatea de deşeuri colectată din gospodării, autorităţile locale fac un apel la cetăţeni să colecteze gunoiul în mod selectiv.

Consiliul Judeţean Vrancea a decis să amenajeze un depozit ecologic pentru stocarea temporară a deşeurilor menajere provenite din gospodăriile vrâncenilor.

În acest sens, au avut loc discuţii cu Ministrul Mediului, Graţiela-Leocadia Gavrilescu şi cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Viorel Toma. Terenul a fost identificat pe raza comunei Moviliţa, în apropierea locaţiei pe care este construit Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Haret, din cadrul investiţiei europene.

Depozitul ecologic va fi organizat astfel încât să respecte prevederile legale în ceea ce priveşte protecţia mediului, terenul urmând să fie pregătit prin lucrări specifice.

"În vederea realizării acestui depozit ecologic temporar, unde vor fi transportate şi depozitate deşeurile de pe raza judeţului Vrancea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea s-a întrunit în şedinţă joi, 2 noiembrie, la sediul Instituţiei Prefectului, şi a aprobat o hotărâre privind instituirea Situaţiei de Urgenţă la nivelul judeţului Vrancea. Această măsură a fost adoptată în urma demersurilor făcute de Consiliul Judeţean pentru buna gestionare a deşeurilor, în vederea prevenirii apariţiei unor situaţii care ar putea aduce atingere mediului şi sănătăţii populaţiei.  Consiliul Judeţean Vrancea a identificat această soluţie temporară, până la finalizarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea”, potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Vrancea.

Momentan, Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Haret, care este finalizat ca şi construcţie, nu poate fi pus în funcţiune înainte de selectarea operatorului CMID prin licitaţie publică, procedură care depinde, la rândul ei, de finalizarea construirii celor 600 de puncte de colectare de la nivelul localităţilor. Consiliul Judeţean Vrancea spune că acest lucru a fost întârziat întrucât două primării, Ţifeşti şi Ciorăşti, au refuzat să pună la dispoziţie amplasamentele necesare pentru construirea punctelor de colectare.

În prezent, are loc evaluarea licitaţiei pentru construirea punctelor de colectare, termenul de execuţie fiind de 6 luni. De asemenea, în perioada următoare va fi desemnat şi operatorul care va prelua deşeurile de la punctele de colectare de la nivelul localităţilor.

Stadiul de realizare al proiectului este de peste 90% , această investiţie având termen de finalizare data de 31 decembrie 2018.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite