FOTO Cum erau turnaţi la Securitate criticii măsurilor regimului comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhivele păstrează sute de note informative date la Securitate de „ciripitorii” care erau în stare să-şi vândă şi părinţii pentru avantaje de tot felul.

Meseria de turnător a existat de când lumea şi pământul, dar la români această îndeletnicire, pe vremea regimului comunist ,  a prins străluciri  de diamant din dorinţa unor indivizi fără scrupule de a beneficia de avantaje mai mici ori mai mari sau pentru a li se ierta nişte păcate.

Vecini, prieteni, colegi, mulţi şi-au zugrăvit în culori vii semenii. Acum mai bine de 60 de ani nişte petrecăreţi de la Cîmpuri erau pârâţi la Securitate că s-au îmbătat şi că ar fi cântat „Ieşi Hitler din pământ şi vezi Stalin ce-a făcut /A făcut din ţânţar armăsar şi din ţigan funcţionar”. 

Cu altă ocazie, un informator pe nume Viorel a turnat pe un anume lucrător   de la o fabrică din Panciu ba că a furat nişte clei de oase de la Chimică Mărăşeşti, ba nişte tabla, ori ouă  sau târâţă de grâu.  Categoric acesta a fost cel mai mare „hoţ” de pe aceste meleaguri , conform informatorului Viorel.

În fine un individ din Mărăşeşti, şeful legionarilor din zonă, avea conform informatorului cel mai mare depozit de arme şi muniţii din regiune, în fântâna din faţa casei Primăriei Mărăşeşti  adăpostind arme, pistoale grenade şi muniţii.

image

Foto

image

„Însă  pentru cei mai curioşi pagina de internet a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, subcapitolul fişe matricole penale,  conţine adevărate bijuterii: elita vechiului regim interbelic a ajuns la închisoare fie din cauză că subiecţii au spus în gura mare că doreau să vină americanii, fie că se bănuia că aveau cocoşei de aur, pământ , legături cu străinii sau nu-şi achitau impozitele şi multe alte astfel de exemple. Toate aceste pete erau raportate disciplinat la organele de drept de către binevoitorii timpului”, spune istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

Mai târziu, în anii ’80, organele de securitate erau informate despre cei care criticau regimul Ceauşescu pentru măsurile pe care le lua.

Astfel, dintr-o informare datând din 5 aprilie 1982, securiştii adunaseră de la turnători suficient de multe comentarii negative legate de aplicarea Decretului privind majorarea preţurilor agroalimentare în Focşani, dar şi acordarea unor compensaţii de la bugetul de stat pentru oamenii muncii.

Astfel, GH. S., un cadru militar din Focşani s-a exprimat faţă de părinţii săi: „Vă rog să-mi spuneţi şi mie cum se găsesc produsele agroalimentare? Că am citit şi văzut la televizor cât de mult s-au scumpit toate alimentele. Cred că influenţează mult bugetul nostru, mie cel puţin mi se pare o treabă nelalocul ei, chiar dacă ne vom obişnui”.

La rândul său, un profesor de istorie din Focşani, Ţ.I., membru PCR a fost turnat pentru că şi-a manifestat revolta faţă de recalcularea preţurilor. „ Ca profesor de ştiinţe sociale şi ca membru de partid îmi fac datoria, tăcând şi răbdând, dar n-aş putea să mai şi laud această acţiune”.

În acelaşi context, profesorul C.D., absolvent al Facultăţii de biologie, neîncadrat politic, a spus: „Raportarea creşterii preţurilor la noi, la creşterea preţurilor din ţările capitaliste, urmăreşte să înşele oamenii, deoarece se lasă la o parte faptul că u salariu mediu din ţările capitaliste este de 5 până la 10 şi chiar 15 ori mai mare decât salariul mediu la noi”.

Despre o membră a PCR, om al muncii la Hotelul Trotuş din Adjud şi „ascultătoare a postului de radio Europa Liberă”, securiştii au aflat că a criticat măsurile luate de Ceauşescu privind creşterea preţurilor.

Un pensionar din Focşani, G. C.,  care a fost turnat la Securitate i-a surprins pe toţi cu răspunsul său legat de creşterea preţurilor. „Sunt de acord cu majorarea preţurilor la produsele agroalimentare, dar, ca omul să se hrănească, ar trebui să găsească cele necesare, chiar şi aşa scumpe”. Farmacista S. E: de la o unitate din Cartierul Sud critică măsurile conducerii partidului arătând că „preţurile s-au urcat nu cu 35%, ci cu 100%, iar regimul speculează populaţia aducând-o la disperare”.

Despre scumpirea produselor alimentare, I.T., de 67 de ani, din Focşani afirma: „scumpirea făcută în toate sectoarele ne va scade simţitor nivelul de trai, iar presam televiziunea şi radioul mint cu neruşinare”.

Sunt doar câteva exemple minore despre cum oameni simpli, care îndrăzneau să spună adevărul, erau turnaţi la Securitate de confraţii lor. 

Mai puteţi citi:

Ultimul şef al Securităţii comuniste din Vrancea spune că este filat de contraspionaj

Jocul dublu al lui Virgil Măgureanu la Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite